България е лесна за терористите, според разследване на Обзървър

Терористите се прегрупират и сега под прицела им е Европа, пише днес в обширна статия британският Обзървър. Секретни документи на разузнавателните служби от различни европейски страни говорят за растяща опасност от една разширяваща се мрежа на фанатици, отбелязва изданието.

Ислямските терористични групи се насочват на изток - в Полша, България, Румъния и Чешката република за първи път, което буди опасения за ново "бойно поле" през идните години в страни със слаба власт, мощни престъпни групировки и ендемична корупция, смята Обзървър, като се позовава на резултати от свое разследване.

"Сега Европа се контролира по въздух и земя, но в Полша и в България, и в страни, които не са част от европейската общност всичко е лесно. Преди всичко те са корумпирани, можеш да ги купиш с долари... Второ тези страни не са толкова контролирани, там няма много очи". Това е част от запис, направен на 15 юни
2002 г. в Милано от италианското разузнаване. Думите принадлежат на един от главните помощници на Абу Мусаб Заркауи, определен от Обзървър като човека, който ръководи новите ислямски терористични групировки.

Помощникът, който е иракски кюрд, известен само като Фуад, казва също, че Австрия е страната от която започва всичко и я определя като страната на международните комуникации, страната за контакти. По думите му Полша също е много важно място.

Разследването на Обзървър констатира разрастване на новите ислямистки терористични групировки, изградени в Европа след 11 септември въпреки масираните усилия да им се противодейства.

Операциите на екстремистите далеч надхвърлят индивидуалните актове, които предизвикаха засилване на мерките за сигурност по коледните и новогодишните празници. Разговори с високопоставени контраразузнавачи, секретни записи на разговори между екстремисти и класифицирана разузнавателна информация показват, че екстремистите са успели да се прегрупират и дори да разширят операциите си в Европа през последните две години.

Според Обзървър Великобритания все още играе централна логистична роля за екстремистите и радикалните активисти. Те използват страната за набиране на средства, масирани измами с кредтини карти, изработване на фалшиви документи и планиране. Вербуването продължава.

Австрия също е важен комуникационен център за мюсюлманските екстремисти. Във Франция се вербуват основно бойци за Чечения. А германски групировки, които често имат обширни международни връзки, създават контакти с балканската мафия за сдобиване с оръжия.

Разследването на Обзървър показва също, че Саудитска Арабия, въпреки усилията на властите, остава главният източник за финансиране на Ал Каида и други терористични групировки.

Споделяне

Още от Свят