България е платила 100 млн. долара на Либия за медиците

България е платила 100 млн. долара на Либия за медиците
България е платила 100 милиона долара за освобождаването на медиците от либийския затвор, съобщи в петък бъдещият премиер Бойко Борисов по повод навършването на две години от завръщането им в страната.

"Българското общество категорично застана на тяхна страна. Ние обаче платихме много висока цена за това - 100 милиона долара. Това са по десетина милиона и повече на човек. Това бе тихомълком прието и излезе все едно се е справило правителство. Това е истината. Другото са приказки. За толкова пари и в Ирак ще пуснат заложници", коментира Борисов пред репортери.

До този момент всички замесени страни в комплицирания дипломатически казус отричат за петте български медицински сестри и палестинския лекар да е плащан откуп. Еврокомисарят по външните отношение на ЕС Бенита Фереро-Валднер и френската страна, които посредничеха за освобождаването, също отричат да е имало платен подкуп. Правителството на Сергей Станишев и президентът Георги Първанов също не са признавали за подобно нещо.

Информацията около преговорите за медиците е засекретена от българските власти за период от 20 години.

Основното съмнение за превод на средства от българска страна възникна заради странното участие на емира на Катар Хамад бен Халифа Ал-Тани в казуса. Малко преди освобождаването той превежда все още неуточнена сума по сметките на фонда за лечение на заразените със вируса на СПИН деца в Бенгази. Някои възприеха Катар само като посредник на платени от България или ЕС средства. Тези догадки така и не бяха потвърдени официално.

Председателят на анкетната комисия за медиците във френския парламент Пиер Московиси заяви, че така и не е получил задоволителен отговор на въпросите си каква е била ролята на Катар в процеса.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?