България е уязвима от глобалната ипотечна криза

България е уязвима от глобалната ипотечна криза

Американската ипотечна криза започва да дава своето отражение върху швейцарските банки, възможно е да засегне и България, чийто пазар на недвижими имоти е особено уязвим  заради кредитната експанция, стана ясно в понеделник.

Водещата швейцарска банка Ю Би Ес (UBS AG) обяви загуба от над 3 млрд. швейцарски франка, което е около 1,8 млрд.евро, съобщи "Шпигел", позовавайки се на информация от "Файненшъл таймс" и "Ройтерс". Само за третото тримесечие Ю Би Ес прогнозира загуба преди облагане между 600 и 800 млн. швейцарски франка, което прави между 361 и 482 мил. евро, изчислява "Дер Щандарт".

Международните анализатори коментират, че най-голямата швейцарска банка е поредната жертва на американската ипотечна криза. Втората по големина швейцарска банка – "Креди Сюис" също обяви, че е засегната от “неотдавнашните събития на пазара”, без да уточнява до каква степен.

Особено уязвими по отношение на глобалната финансова криза са пет източноевропейски страни, коментира пред "Файненшъл таймс" главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф., цитиран от сайта Кафене.нет  Това са България, Латвия, Унгария, Румъния и Сърбия.Според Берглоф, ефектът от кризата ще се почувства в дългосрочен план, тъй като икономическия ръст ще се забави, заради възможността да се получават евтини кредити на световните пазари.

Той обаче добавя, че когато се знае за опасността, която предстои, кредитната експанзия в някои държави може да бъде намалена. Според Берглоф в някои от тези страни строителството и сектора на недвижимите имоти са се развивали твърде бурно и се нуждаят от известно охлаждане, за да бъде избегната криза в бъдеще.

В резултат на ипотечната криза финансовия министър на Великобритания Алистер Дарлинг съобщи в понеделник, че правителството на Острова понижава лимита на гарантираните правителствени влогове на Нортън Рок (Northern Rock). Правителството обезпечава 100 процента от влоговете до 35 хил. фунта стерлинги, а не както беше обещано до 100 хил. фунта стерлинги.

Банк ъв Ингланд пък повиши лихвения си процент пет пъти от август 2006 г. до рекордно ниво от 6 години - 5,75 на сто. Въпреки това повечето икономисти смятат, че лихвите ще започнат да се понижават следващите месеци заедно със забавянето на икономическия растеж.

Цените на недвижимите имоти във Великобритания забавят растежа си, съобщи в понеделник БТА, позовавайки се на информация от консултантската компания Хоумтрак (Hometrack). През септември, цените на имотите са се повишили с 5 на сто спрямо същия период на миналата година, но отчитат забавяне от 0,4 на сто спрямо предишния месец. Това е петият пореден спад и най-ниско равнище от октомври 2006 година, коментират от Хоумтрак. През август одобрените ипотечни кредити във Великобритания достигнаха най-ниското си ниво от април, когато одобрените ипотечни кредити са били 108 хиляди, съобщи Ройтерс. Това е допълнително доказателство за проблемите на пазара на недвижими имоти,  коментират анализаторите.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?