България, Гърция, Румъния и Сърбия планират общи големи спорни домакинства

България, Гърция, Румъния и Сърбия планират общи големи спорни домакинства

Спортните министри на България, Гърция, Румъния и Сърбия се договориха да създадат комисия за подготовката на кандидатурата на четирите държави за съвместно домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г., както и за европейското по футбол през 2028 г. и през 2032 г. Междувременно пък Гърция официално се е присъединила към съвместното домакинство на трите останали страни на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 година.  ,  

Това стана в рамките на четиристранна среща на високо равнище в Белград между премиерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по футбол Борислав Михайлов са се срещнали с министрите на спорта на Сърбия Ваня Удовичич, на Румъния Богдан Константин Матей и зам.-министъра на спорта на Гърция Георгос Василиадис, както и с представителите на футболните федерации на Сърбия, Румъния и Гърция.

Министрите са препотвърдили готовността на четирите страни за съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година. Присъстващите на срещата подчертаха, че проекта за обща кандидатура дава силен политически знак от страна на Балканите към останалия свят.

“Готови сме да защитаваме като екип политическите и икономическите интереси на Балканите”, заяви Красен Кралев.

Представителите на футболните асоциации бяха категорични, че изграждането на спортна инфраструктура е важна за всяка от страните. Борислав Михайлов, който е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от осем години, изрази увереност, че кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция е достатъчно силна и имаме шанс за успех.

Четирите страни се договориха да кандидатстват заедно за Европейското първенство по футбол през 2028 година и през 2032 г. Създава се Комисия за подготовка на общата кандидатурата на четирите страни за Мондиал 2030, в която ще участват по четири души от всяка държава – по две политически лица и по двама представители на футболните съюзи.

По време на срещата и било решено още, че Гърция официално се присъединява към Очаква се следващата работна среща на спортните министри и представителите на футболните федерации за подготовка на съвместната кандидатура за домакинство на Мондиал 2030 да се проведе през месец февруари 2019 година в София. 

Споделяне

Още от Свят