България: Газът ще поевтинява със забавени темпове

България: Газът ще поевтинява със забавени темпове

Поевтиняването на природния газ за българския пазар, на което потребителите са свидетели от април насам, ще продължи и в следващите два месеца, но със забавени темпове, сочат разчетите на държавния доставчик "Булгаргаз", който оповести заявлението си за цена през юли и прогнозата си за август.

Общественият снабдител е преразгледал направената преди месец прогноза за тарифата от юли и спадът няма да е 7 на сто, а 4.13 процента спрямо сега действащата цена. В същото време обаче юнската стойност бе понижена с над 9 процента, което бе доста повече от заявеното.

За август прогнозите са за продължаващ спад, но от едва 1.03 на сто. Тези изчисления може да се окажат по-различни от реалните след месец, тъй като тарифите следват плътно цените на европейските газови борси и отразяват всичко до последния ден преди влизането в сила на новата цена на газа на първо число на съответния месец.

Предложената за утвърждаване цена от 1 юли е 19.49 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Това е с 0.84 лв. под сегашната стойност или 4.13 на сто разлика. Това предложение обаче също може да бъде коригирано според борсовите данни до 30 юни, включително.

Прогнозната цена за август е 19.29 лв./MВтч, което е с 20 стотинки по-малко или 1.03 на сто под предложената юлска тарифа. Какво ще е точното искане ще стане ясно на 11 юли, когато заявлението се внесе в енергийния регулатор за одобрение, а решението за окончателната цена вече се обявява на първо число.

Споделяне

Още от Бизнес