България и Румъния са най-уязвими от кризата в Гърция

България и Румъния са най-уязвими от кризата в Гърция

България и Румъния са най-уязвими от кризата в Гърция, тъй като най-големите инвестиции на гръцките банки са в тези две страни, смятат анализатори от американската инвестиционна банка "Морган Стенли", цитирани от агенция "Блумбърг" във вторник.

"Гръцките банки ще оттеглят финансирането си от най-младите им подразделения в Европа и ще се опитат да увеличат местните депозити за сметка на кредитирането. В краен случай гръцките банки временно ще спрат всякакво кредитиране", пише в доклада си "Морган Стенли".

"В резултат икономиките от Централна и Източна Европа ще изпитат остра липса на кредити. Това ще спъне възстановяването най-вече на България и в по-малка степен на Румъния", казват от "Морган Стенли".

В България има силно присъствие на гръцки банки. Националната банка на Гърция е 100% собственик на Обединената българска банка (ОББ), EFG Eurobank е собственик на слетите ДЗИ и Пощенска банка. В страната клонова мрежа и офиси имат още българските филиали на Пиреос банк, Алфа банк, Емпорики банк.

ОББ е сред първите пет банки в България по размер на активите, а Пощенска банка е в първите десет.

ЕС даде месец на Гърция да докаже напредък по намаляване на дефицита

Председателят на групата страни от еврозоната Жан-Клод Юнкер заяви след срещата на министрите на финансите на ЕС ЕКОФИН в понеделник, че гръцкото правителство се е съгласило да предприеме допълнителни мерки, за да намали бюджетния дефицит, ако се окаже, че до 16 март се забелязва отклоняване от оповестените цели за намаляване на дефицита с 4% през 2010 г.

Юнкер отказа да даде подробности за конкретните мерки, които могат да предприемат останалите страни от еврозоната, за да помогнат на Гърция, в случай че се наложи.

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу пък заяви, че Гърция не е искала икономическа, а политическа подкрепа от ЕС и международната общност и е в състояние да реши проблемите си сама.

След 30 дни ще дойде часът на истината за Гърция, когато без нейния глас ще ѝ бъде наложено още по-жестоко затягане на коланите, пише атинският вестник "Та неа" във вторник.

На 15 март по всяка вероятност Атина ще бъде принудена да предприеме допълнителни мерки като увеличаване на ДДС и още по-голямо ограничаване на разходите, като е възможно да бъде засегната и т.нар. 14-та заплата, включваща великденските надбавки и надбавката за неизползвана отпуска. Според европейски източници налагането на допълнителни мерки е почти 100% сигурно, тъй като намаляването на бюджетния дефицит с 4% през 2010 г. само с оповестените досега мерки изглежда все по-невъзможно.

Освен това ЕК ще може да решава за допълнителните мерки, без да взима предвид гласа на Гърция след 16 март, пише вестник "Етнос". Причината е, че във вторник Съветът на финансовите министри на ЕС ще реши на Гърция да бъде въведена в процедура на строг надзор – съгласно член 126, алинея 9 от Лисабонския договор за превишен бюджетен дефицит и член 121, алинея 4 за тясно наблюдение на реформи и структурни промени. Във въпросните членове се посочва, че Съветът решава, без да взема предвид гласа на страната-членка, която се поставя под съответната процедура.

Русия пoсъветва Гърция да търси помощ от МВФ и Световната банка

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че е казал на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да се обърне за помощ помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Медведев каза това на среща с президента на Световната банка Робърт Зелик малко след като разговаря с Папандреу в резиденция "Барвиха" край Москва.

"Никога не се знае кой ще поиска помощ", отговори Зелик.

Страните от еврозоната обаче засега не желаят да допускат намеса на международни финансови институции под контрола на държави извън тяхната група и особено на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?