България може да се включи с петима офицери в мисията на НАТО в Ирак

България би могла да изпрати до 5 военнослужещи за участие в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак. В момента София участва в мисията с един офицер в щаба в Багдад.

Това е становището на Междуведомственият съвет за интегриране в НАТО, съобщи след заседанието на съвета в сряда вицепремиерът Пламен Панайотов.

В отговор на въпрос Панайотов уточни, цитиран от БТА, че задачите на българските военни в Ирак ще бъдат сходни с функциите на приключилите мисията си български военни инструктори в Афганистан, които обучаваха местни бойци за работа с наличното руско оръжие и техника. Вицепремиерът допълни, че се отчита по-високия риск в Ирак. Той каза още, че България не се е отказала и от идеята иракски офицери да се обучават в българската Военна академия.

Решението броят на българското участие да се увеличи от 1 на 5 военнослужещи трябва да бъде потвърдено от парламента. Вицепремиерът очаква новите четирима офицери да заминат за Багдад до края на февруари. Допълнително ще се уточни какви специалисти ще бъдат изпратени.

София още чака от съюзниците си военната експертиза във връзка с предложението българския контингент в Ирак да поеме част от охраната на тренировъчната мисия. Едва след като дойде експертизата, въпросът може да започне да се разглежда, коментира днес Панайотов.

Споделяне

Още от България