България на крачка от евросъд за забавена преносимост на фиксираните номера

Европейската комисия придвижи две наказателни процедури срещу България на следващ етап – второ и последно предупреждение.

Едната мярка е заради преносимостта на номерата на фиксираните телефони. България бе предупредена за това в средата на май 2009 г., когато изминаха пет месеца от изтичането на отлагателния двугодишен период, даден от Брюксел до 1 януари 2009 г. Тогава председателят на Комисията за регулиране на съобщения Веселин Божков обеща, че до месец ще е готова общата процедура за преносимост на номерата на стационарните телефони.

Година по-късно обаче положението не се е променило, въпреки че са били предприети действия за гарантиране на правото на абонатите на аналогови линии да запазят номерата си при прехвърляне в друга фиксирана мрежа.

По подобен начин стои въпросът и с другата процедура – за неспазване на европейското законодателство, свързано с достъпа до железопътната мрежа. Брюксел отчита, че са били взети мерки след първото предупреждение, но органите, управляващи железопътната инфраструктура у нас, все още не прилагат методика за определяне на таксите за достъп в съответствие с европейското законодателство.

Предвиден е двумесечен срок за реакция от българска страна, след което, при липса на резултат, случаите трябва да бъдат внесени в Европейския съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа