България на първо място по внос на гръцки стоки сред балканските държави

България е на първо място по внос на гръцки стоки сред балканските държави за миналата година, сочи проучване на Съюза на износителите от Северна Гърция, цитирано от Би Би Си.

В проучването се подчертава, че въз основа на паричната стойност на изнесените гръцки продукти, на първо място и с голяма преднина - с дял малко над 30 %, е България.

В края на 2003 г. търговският баланс на Гърция с балканските страни е положителен с четири от тях - България, Албания, Македония и Сърбия и Черна гора. Отрицателен е с Турция, Румъния, Хърватия и Босна и Херцеговина.

От 1999 до 2003 г. износът на гръцки продукти на пазара в балканските страни отбеляза средно годишно повишаване с около 9.6 процента. Според проучването на Съюза на износителите от Северна Гърция, през 2003 г. износът на Гърция към всички балкански държави е отбелязал увеличение с изключение на Албания и Македония.

Увеличаването на вноса на гръцки продукти в България през миналата година е в рамките на 26 на сто. Най-голямото годишно повишение на гръцкия износ през миналата година е с Хърватия, като следват България, Турция и Босна и Херцеговина с малки разлики помежду им.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?