България не е шпионирала НАТО, а само Германия

Служителят на германското разузнаване, арестуван за предаване на секретни материали на българска служителка от НРС, не е имал достъп до класифицирана информация на НАТО. Това е установило разследване по шпионския скандал в България и Германия, съобщи днес главният секретар на МВР Бойко Борисов пред журналисти.

По думите на главния секретар, на среща в Брюксел от централата на немското разузнаване са уверили, че нямат претенции към службите в България и случаят няма да се отрази негативно върху бъдещите им отношения.

В доклад, представен по време на срещата на специалния комитет на НАТО на 14 ноември, било записано, че служител на разузнаването на ФРГ е предоставял информация на български представител. Разузнавачът на Германия обаче не е имал достъп до класифицирана информация на НАТО, като по този начин не е било допуснато изтичането на информация за алианса, каза шефът на НСС ген. Иван Чобанов, който е бил на срещата.

Докладът бил представен от представители на ФРГ по тяхна инициатива и извън предвидената програма, допълни ген. Чобанов.

От изявленията на Борисов и Чобанов става ясно, че е предавана национална класифицирана информация на Германия, а не тайни на пакта. Още от самото начало на скандала, България бе обвинена, че шпионира Германия, а не НАТО.

Потърсен да уточни, каква информация точно е предавана на българската служителка, пред Mediapool.bg, ген. Чобанов заяви, че самите германци не били уточнили това. Просто прочели три изречения, от които ставало ясно, че не тава думи за тайни на пакта и че случаят няма да се отрази на бъдещите ни отношения.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?