България не се отказва от ангажимента си в Ирак

България няма да се откаже под натиска на терористи от ангажимента си да помага за възстановяването и стабилизирането на Ирак. Това обявиха българските държавни институции, в отговор на информацията за екзекуцията на единия от двамата българи, похитени от терористична групировка в Ирак.

Малко преди 12 ч. в сряда бе разпространено съвместно изявление на президента Георги Първанов, председателя на парламента Огнян Герджиков и министър председателя Симеон Сакскобургготски. Час и половина по-късно Народното събрание прие и декларация, по инициатива на ОДС.

България няма да се откаже от ангажимента си да подпомага възстановяването и стабилизирането на Ирак, заявиха съвместно президентът, председателят на парламента и министър председателят.

Тримата първи държавни мъже заявяват, че "битката за защита на общочовешките ценности срещу фанатизма изисква последователност, кураж и издържливост от всички нас".

Първанов: Направихме много, но очевидно недостатъчно

Българските институции направиха много за спасяването на заложниците, но очевидно то не е достатъчно, след като резултатът е такъв, заяви пред репортери в парламента президентът Георги Първанов.

Той добави, че в нито един момент не са водени преговори с терористите. "В нито един момент никой от нас не си е позволявал да води преговори по политическите въпроси", посочи Първанов.

Той припомни, че недвусмислено е било заявено, че исканията на похитителите са политически и неприемливи за България. Още повече, че единственото искане за целия период до снощи бе искане, което не е в правомощията на българската страна, посочи той.

В същото време обаче правителственият говорител Димитър Цонев заяви на пресконференция: "Дай Боже ултиматумът, поставен от тях (терористите), да не бъде изпълнен, защото е ясно, че искането им за освобождаването на всички жени-затворници на територията на Ирак за срок от 24 часа е неосъществимо за толкова кратко време".

24-часовият ултиматум за екзекуцията на втория българин изтича в 23 часа в сряда, ако се смята часът на излъчването му по Ал Джазира.

Нашият ангажимент в Ирак остава

Попитан дали има искане за изтегляне на българския контингент, Георги Първанов каза, че "дали го има или няма това искане, българските институции заявиха недвусмислено, че нашият ангажимент по възстановяването и демократичното развитие на Ирак остава".

За разлика от началото на войната, това вече е ангажимент на ООН, на ЕС, на НАТО и в много други страни и региони, каза държавният глава.

Паси: България не е нито първата, нито последната жертва

Драмата с българските заложници "не е нито първият, нито последният такъв случай, България не е нито първата, нито последната жертва на подобни атентати". Така външният министър Соломон Паси коментира в парламента трагедията. Той посочи, че затова единствено обединените международни усилия могат да ни помогнат да се изправим срещу тази нова голяма заплаха на ХХI век.

още

По думите му, до понеделник е имало достоверна информация, че българските заложници са живи, и "очакванията по-скоро бяха за възможно благоприятно решение". Ако единият от заложниците наистина е убит, това е станало преди не повече от ден, уточни президентът.

Първанов, който преди ден индиректно разкритикува външния министър за медийните му изяви във връзка с кризата, в сряда даде висока оценка за работата на всички институции по случая, в това число и на спецслужбите.

България ще продължи да действа по същата схема за решаването на проблема - чрез дипломатическите, политическите и други неформални контакти, включително усилията на мюсюлманската общност в България.

София прави всичко за спасяване на втория заложник

В съвместното си изявление Първанов, Герджиков и Сакскобургготски изразяват тревога и възмущение от информацията за екзекуцията на българския заложник и съчувствие на неговите близки и роднини. "Държавните институции правят възможното, за да спасят живота на другия ни сънародник и апелират към похитителите за неговото освобождаване", се казва още в изявлението.

Веднага след това тримата декларират, че в съответствие с международните си ангажименти, произтичащи от решенията на ООН, България трябва да продължи да подпомага Ирак в неговото възстановяване, стабилизиране и демократично развитие.

Парламентът подкрепи действията на институциите

Същата увереност - че българският народ ще посрещне единен изпитанията "в защита на общочовешките ценности от тероризма", се изразява и в декларацията на Народното събрание, приета от 187 депутати, само с двама въздържали се. В пленарната зала присъства и президентът Георги Първанов.

Същевременно четирима депутати от БСП и бивша царска избраничка излязоха с обръщение за незабавно изтегляне на българския военен контингент от Ирак, към което се присъединиха комунистически и екологични извънпарламентарни формации.

В одобрената от парламента позиция се заявява, че България ще продължи да следва външната си политика и да изпълнява своите международни ангажименти, свързани с Ирак. "Присъствието на българи в Ирак има за цел подпомагане на иракския народ за постигането на мир и сигурност", се казва в документа.

И депутатите изразяват възмущение от случилото се с нашите сънародници в Ирак, както и съчувствие към техните близки.

Парламентът изрично декларира, че подкрепя усилията на държавните институции по кризата.

Консултациите между парламентарните сили за изработване на обща позиция във връзка с новината от последната нощ започнаха по предложение на ОДС. Председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова заяви, че в този тежък момент Народното събрание трябва да реагира адекватно. Не е нормално да започнат изявления от различните парламентарни групи и да бъдат излъчвани различни сигнали, допълни тя.

Настоящият и бившият премиер обсъдиха кризата

Целта на позицията е да демонстрира, че не бива да се отстъпва на натиска на терористите; да покаже, че не може да има разединение между българските институции, както и между българските граждани и политиците. Това коментира лидерът на Демократи за силна България Иван Костов, който по обед се срещна с министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Повод за срещата бе определянето на офис за новата партия, но Костов и Симеон са разговаряли за кризата с българските заложници в Ирак.

След разговора бившият премиер заяви, че с действията си терористите се опитват да постигнат разединение в коалиционните сили в Ирак, както и да покажат неспособността на новото иракско правителство да поеме контрола върху страната. Стремежът им е както да всеят раздор между иракските управляващи и коалицията, така и между страните в самата антитерористична коалиция, коментира Костов.

Той напомни и че терористите в Ирак не подбират жертвите си, сред които има и хора от местното население.

Лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев по-рано в сряда заяви, че подходът на българските институции за решаване на проблема е бил много сериозен. Още първите часове след началото на кризата започна да постъпва обратна информация и то не само по канал на специалните служби, допълни Илчев.

Никой не е правил оптимистични прогнози по разбираеми причини - тук субектът на действие работи конспиративно, твърде радикално и изненадващо, отбеляза председателят на ПГ на НДСВ. В такива случаи и най-могъщите държави не се справят, добави той.

Социалисти и комунисти зоват да изтеглим войските от Ирак

В обръщение до българската общественост депутатите от БСП Александър Паунов, Андрей Пантев, Любен Петров, Огнян Сапарев, като и независимата Стела Банкова се обявиха за незабавно изтегляне от Ирак.

За същото настояват в телеграма и председателят на Комитета по правата на човека Велко Вълканов, председателят на "Екогласност" Стефан Гайтанджиев, секретарят на БКП "Георги Димитров" Минчо Минчев, адмирал Дичо Узунов от Движение за мир и неутралитет, секретарят на сдружение "Хелзинкски наблюдател" Румен Воденичаров, Петър Берон и председателят на Зелената партия Александър Каракачанов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?