България не знае колко сънародници лежат в турски затвори

България не знае колко сънародници лежат в турски затвори

България не знае колко наши сънародници се намират в турски затвори. Става въпрос за задържани в предварителния арест или осъдени.

Може да се наложи България да поиска информация за броя на българските граждани, които лежат в затвори в Турция, каза Иван Димов, началник на пресцентъра на Министерството на външните работи пред в."Сега".

Темата стана актуална след последния арест на трима българи, за които няма официална информация какви обвинения са им повдигнати. Те бяха задържани на 17 ноември недалеч от турско-гръцката граница, защото превозвали "гюленисти".

Кореспондентът на вестник "Сабах" Мурад Саваш коментира преди дни, че в последните месеци много издирвани за връзки със сочената от Анкара за терористична организация ФЕТО, т.нар. гюленисти, се опитват да избягат в България.

Илхан Андай от 24rodopi.com твърди, че има и други български граждани в затворите в Турция, срещу които са повдигнати обвинения.

Според двустранна спогодба между България и Турция всяка от страните е длъжна в срок от 48 часа да уведоми другата за задържане на нейни граждани.

Посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски обаче обясни, че в резултат на извънредното положение, Турция е променила законодателството си. 

"Дирекция "Консулски отношения" не разполага с информация за изменения на консулската конвенция. Би следвало, ако има такива изменения, те да бъдат съответно обнародвани. Не разполагаме и с информация за удължаване на срока от 48 часа на 10 дни, в който дипломатическите и консулските представителства на България се уведомяват при задържане на български граждани в Турция", са посочили от българското външно министерство.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?