България няма да участва в операцията на НАТО в Аденския залив

България няма да се включи в бъдещата операция на НАТО в Аденския залив и така участието ни в усилията на международната общност за борба със сомалийските пирати ще приключи с командироването на двама военнослужещи във Великобритания, където е оперативният щаб на военноморската мисия на ЕС край бреговете на Сомалия.

Български военни представители в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, са обяснили, че България не може да се включи в мисията на Алианса, тъй като две български фрегати ще участват в други военни операции.

Голяма част от военните ресурси на НАТО в момента е концентрирана в борбата срещу морските терористи и са планирани редица операции, които имат за цел защита на корабите, отбелязва Дарик радио.

Участието на българските военноморски сили досега се помни с вдигнатия "бунт" от нашите моряци по време на участие в мисията на ООН край бреговете на Ливан през 2006 година. Тогава екипажът на фрегатата "Дръзки" недоволстваше, че е изпращан от мисия на мисия, без да е информиран предварително, а парите, които моряците получават, не отчитат степента на риска.

Споделяне

Още от България