България нямало да взема голяма, извънредна дългова емисия

България нямало да взема голяма, извънредна дългова емисия

Няма да се взема голяма, извънредна дългова емисия, заяви премиерът Пламен Орешарски в понеделник пред журналисти, помолен да даде повече информация за очакваната актуализация на бюджета за 2013 г., която предвижда емитирането на държавен дълг до 1 млрд. лв., каквото се очертава да е неизпълнението на приходите.

 

Орешарски прехвърли на финансовия министър Петър Чобанов подробностите по актуализацията, но по повод критиките на ГЕРБ и ДСБ за предстоящото емитиране на дълг той попита "Какво значи да се взема нов дълг?". "Той и сега се взема. Всеки месец се емитират дългови инструменти, изплащат се стари. Дали ще се взема някаква голяма, извънредна емисия - не, няма да се взема", заяви премиерът, който присъства на връчването на "Доктор хонорис кауза" на БАН на световноизвестния икономист проф. Стив Ханке.

 

Орешарски заяви още, че България ще влезе един ден в еврозоната, но това няма да стане на всяка цена и няма да е сега. Валутният борд е хвален и критикуван, смекчи негативите на кризата и нашата банкова система е изключително стабилна. Тази система дава основание, че по-лесно може да се тръгне към икономически растеж и възстановяване на икономическите перспективи, каза още министър-председателят.

 

България има европейска перспектива и изходът от валутния борда е в "другия борд" – механизма ERM 2 и еврозоната, допълни той.

 

Когато падна "Лемън Брадърс" икономистите се запитаха каква е разликата между Аржентина и България. Това беше Валутният борд и европейската перспектива на страната ни, както коментираха тогава ръководителите на МВФ, посочи Орешарски.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?