България осъдена в Страсбург за спецакция на Явор Колев от ДАНС

ЕСПЧ порица прокуратурата за бездействие спрямо тежък случай на полицейско насилие

Явор Колев получава награда "Полицай на годината" през 2011 г. Сн.: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) порица в свое решение българската прокуратура за бездействие при откровен случай на полицейско насилие при спецоперация, провела се във Варна през 2008 година.

На 18 юни 2008 година маскирани антмафиоти от тогавашния ГДБОП нахлуват в офиса на варненския интернет доставчик "Интербилд" по сигнал, че фирмата използва нелегален софтуер на своите компютри. Акцията е ръководена лично от дългогодишния шеф на звеното за компютърни престъпления в ГДБОП Явор Колев, който сега е шеф на същото звено в ДАНС.

Въпреки липсата на съпротива от служителите в офиса, полицията е използва електрошокови палки и белезници, твърдят жалбоподателите.

Европейският съд заявява, че предварителното производство не е дало правдоподобно обяснение какво е наложило употребата на сила срещу хората. Българската прокуратура е порицана за това, че не е потърсила отговорност от полицаите, участвали в акцията и не е взела предвид медицинските свидетелства на пострадалите от техните действия.

Съдът отбелязва, че медицинските протоколи са установили следи от прилагането на електрошок, който причинява временно силни болки и частична парализа. Същевременно по делото няма достатъчно доказателства, че служителите в проверяваната фирма са оказвали съпротива на въоръжените и маскирани полицаи.

Съдът отбелязва, че българската прокуратура не е възразила срещу медицинските свидетелства, потвърждаващи белезите от насилие върху жалбоподателите. Същевременно прокуратурата не е направила усилие да установи кои полицаи са използвали електрошок, нито за колко време.

В решението се казва, че употребата на електрошокови палки е допустима, само когато е това напълно необходимо. Съдът припомня, че полицаите разполагат с много други начини да установят контрол над проверяван човек. Според съдиите употребата на сила е била излишна след нахлуването на полицаите в офиса на фирмата.

"След като е било установено, че полицаите са отговорни за причинените следи от насилие, работа на правителството е било да разбере дали прилагането на насилие е било необходимо", пише в съдебното решение, цитирано от БТА. В него се допълва, че разследването в България не е дало отговор на ключовия въпрос - кое е наложило употребата на сила срещу задържаните.

Заради този случай държавата ще трябва да плати общо 7500 евро обезщетение на тримата жалбоподатели.

Пред Mediapool Явор Колев каза единствено, че не може да говори без разрешение на пресцентъра на ДАНС. Той поиска да се свържем с пресцентъра и след това би коментирал. ДАНС няма пресцентър и посочено име на човек, към който могат да се обръщат медиите. Т.нар. пресцентър на ДАНС е един линк на сайта към имейл адрес, от който обикновено не ви отговорят нищо.

Историята с "Интербилд"

Веднага след полицейската акция от "Интербилд" обявиха пред медиите, че атаката срещу тях е поръчана и спонсорирана от стария им конкурент в града "Спектър нет", но тези твърдения така и не бяха потвърдени. Собственикът на "Интербилд" Анжело Георгиев, който е сред обезщетените от ЕСПЧ, каза, че петима от служителите му били бити, заяви Георгиев.

Той обясни, че маскираните антимафиоти са били водени лично от шефа на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. Георгиев допълнил, че при обиските са били иззети 6 лаптопа с легален софтуер и 2 компютърни конфигурации с безплатната операционна програма Линукс.

"Момичетата в офисите са налагани с електрошокови палки и обиждани с думите "варненски к.рви", каза още шефът на фирмата, цитиран от "Стандарт". С най-много травми е бил главният счетоводител Ани Георгиева, която била вързана с белезници, бита с палки и заплашвана с пистолет. Един от системните администратори бил завързан за решетките на офиса и налаган, за да даде техническа информация. Всички пострадали са си изкарали медицински свидетелства за получените травми.

Според Анжело Георгиев антимафиотите били без необходимото прокурорско разрешение за обиските, което намирисвало на държавен рекет. Освен с автомати по време на акцията ченгетата са били въоръжени с чукове и резачки, с които са разрязвали вратите на офисите.

Споделяне

Още по темата

Още от България