България осъди остро “кръвопролитните удари” на Израел срещу ливанския град Кана

България изразява силно безпокойство от продължаващата ескалация на военното напрежение между Израел и Хизбулла през последните дни, се посочва в декларация на МВнР от понеделник.

Остро осъждаме кръвопролитните въздушни удари на Израел срещу южноливанския град Кана на 30 юли 2006 г., при които бяха убити десетки цивилни граждани, повечето от тях - деца, се казва в декларацията. В нея се изразяват най-искрени съболезнования по повод неоправданата гибел на невинни хора. Непропорционалното използване на сила, водещо до ужасяващи последствия за цивилното население на Ливан, само задълбочава кризата, която не може да бъде решена с военни средства, декларира българското Външно министерство.

То приветства решението на Израел да прекрати въздушния обстрел за 48 часа и потвърждаваме позицията, че единствено цялостното прекратяване на огъня ще създаде условия за подновяване на преговорите между засегнатите страни, прилагане на резолюциите на ООН и постигането на договореност за разполагане на международни сили, които да подпомогнат ливанската армия да установи пълен контрол върху Южен Ливан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?