България още в мразовит капан – непроходими пътища, селища без ток и вода

Бедствено положение в Добричка община и в още пет в област Шумен

Сн. Архив

България е в снежен капан, както и цяла Централна и Източна Европа, където жертвите вече са най-малко 17.

Страната е скована от ниски температури, силен вятър и сняг. Пътищата остават затворени в четири области, а в почти във всички има ограничения за движението на товарни автомобили над 12 тона.

Влаковете се движеха с огромно закъснение, заради проблеми със стрелките по гарите, които бяха замръзнали от ниските температури.

Стотици селища останаха без ток и вода. Сутринта в събота техният брой беше 295, основно в Северизточна България. До вечерта по-голямата част от електрозахранването беше възстановено и към 17 часа около 80 села са без ток по данни на "Енерго Про", която обслужва Североизточна България. Има населени места, които обаче са без ток от четвъртък.

Заради снегонавяванията и поледицата 16 тира закъсаха между Русе и Бяла (Моисеев баир) около 12:30 часа и се наложи спиране на движението в двете посоки.

Автобус с около 20 души закъса по пътя Асеновград-Садово, в района на село Моминско. След около два часа е бил изтеглен от преспите, съобщиха от областната администрация в Пловдив.

Бедствено положение на територията на община Добричка обяви кметът инж. Тошко Петков в 18 часа в събота за срок от 7 дни. Заповедта е за провеждане на спасителни и неотложни работи на територията на общината. Над 30 населени места втори ден са без ток, а почти толкова са и без вода. Забранено е движението на всички превозни средства с изключение на автомобилите на специален режим.

Пет общини в региона на Шумен - Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново и Хитрино също са в бедствено положение от 13 часа на 7 януари  до 10 януари 2017 г., съобщи областният управител на Шумен Донка Иванова. По думите ѝ пътищата са непроходими, а редица населени места са без ток, някои вече четвърти ден.  

Бедствено е положението и на територията на селата Зърнево, Орляк, Жегларци, Божан и Попгруево в община Тервел, по данни на МВР.

Към този момент няма официални данни за жертви вследствие на студената зима у нас в събота.

Сложна е обстановката в четири области на страната

Продължава да е сложна обстановката в четири области на страната. В Силистра, Разград, Добрич и Шумен е ограничено движението на всички превозни средства към 17 часа в събота, съобщи МВР. Сутринта броят на областите беше двойно по-голям. Силните снегонавявания са причина по-голямата част от пътищата да са непроходими.

"През цялата нощ са правени опити глави пътни артерии да бъдат освободени от снега, но няма голям резултат. Има почти нулева видимост и по магистралите, и по главните пътища", заяви министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павловасутринта в събота. По думите ѝ заради силния вятър и снегонавяванията дори снегорините губят пътя.

Граничните пунктове към Македония и Сърбия сутринта в събота бяха затворени, както и граничният пункт "Лесово" за Турция, но вече са отворени и работят.

Към 17 часа движението по магистралите е отворено за всички автомобили с изключение на отделни участъци.

Магистрала "Тракия" е затворена за всички автомобили от Зимница до Бургас.

На магистрала "Хемус" движението за тежкотоварни автомобили  на територията на област София се осъществява в двете посоки за пътуващите в посока от и за Видин. Възстановено е движението в посока Варна на магистрала "Хемус" в участъка Шумен - Слънчево. Движещите се в посока Варна след Слънчево продължават по първокласния път Шумен - Варна. Остава напълно ограничено движението по магистрала "Хемус" в посока Шумен.

Ограничено е движението по магистрала "Марица" в района между Любимец и Харманли в посока Харманли поради пътнотранспортно произшествие

Властите призовават да се пътува само в краен случай.

Приоритет е разчистването на главните пътни артерии

В събота усилията бяха съсредоточени в разчистването на главните пътните направления в проблемните области.

Вече може да се ползва магистрала "Хемус" след Ябланица. В петък вечерта там е имало проблем, като водачи на три, от общо над 200 спрени тира, са блокирали пътното платно. След намесата на служители на полицията, протестът е бил прекратен, каза Лиляна Павлова.

На магистрала "Тракия" в района на Карнобат има нулева видимост, като дори снегорините трудно намират пътя, каза Павлова. Пътят за Бургас през Петолъчката също е непроходим. Обходният маршрут до морския град през Елхово и Средец е почистен и може за се ползва.

Пуснато е и движението по направлението за Русе през Плевен – Ловеч и през Велико Търново. В събота ще се работи за пускането на пътя Велико Търново – Варна. Очакванията са той да е проходим за леките коли следобед.

До няколко часа ще може да се ползва пътят Русе - Бяла, както и Русе - Силистра, но само от леки автомобили.

Роторни снегорини се опитват да разчистят пътя между Исперих и Разград, тъй като трябва да се транспортира родилка. Търсят се варианти и за отсечката Силистра – Добрич.

От основните проходи остават затворени "Рижки", "Айтоски" и "Дюленски".

Главните пътищата Разград - Търговище и Варна – Добрич все ще са непроходими заради силни навявания.

Без ток са около стотина населени места

В събота сутринта 295населени места в цялата страна бяха без ток, съобщи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.Към 17 часа техният брой е под 100.

Най-тежко е положението в Северизточна България в областите Силистра, Шумен и Добрич, където 242 населени места са без ток, каза Петкова.

Цял ден 114-те екипа на "Енерго Про" са работили за да отстранят авариите по 68-те електропровода. Към 17 часа без ток остават по-малко от 80 населени места в областите Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Варна, Търговище и Русе, съобщиха от „Енерго Про“.

Работата по отстраняване на повредите ще продължи през цялата нощ,но възстановяването на тока е затруднено заради непроходимите пътища, посочват от „Енерго Про“.

На територията, обслужвана от ЕВН, без електрозахранванеса 18 населени места към 11 часа в събота, по данни на МВР.

Без ток са и две села в Кюстендилско и една хижа в област Благоевград, каза Петкова.

По мрежата на Електроенергийния системен оператор няма повреди, заяви енергийният министър в оставка.

Времето остава опасно

През следващото денонощие времето ще се задържи почти без промяна – предимно облачно и студено. На отделни места, главно в Североизточна България, ще продължи да превалява слаб сняг.

Ще духа до умерен, а в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина временно силен вятър от запад-северозападен.

Минимални температури в неделя ще са между минус 11° и минус 16°, във високите полета на Западна България до минус 20°. Максималните температурище са  между минус 7° и минус 12°.

През нощта срещу понеделник на повече места ще превалява сняг.

В неделя над планините ще бъде облачно, с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 13°, а на 2000 метра - минус 17°.

В неделя над Черноморието ще бъде облачно, с превалявания от слаб сняг, главно по северното крайбрежие. Ще духа умерен северозападен вятър. Ще е студено, с максимални температури между минус 10° и минус 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 3-4°.

През следващата седмица се очаква температурите да паднат още и към средата на седмицата ще бъдат минус 20, минус 25 градуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?