България остава без военна помощ от САЩ

 

Ген.Колев:Ще се забави модернизацията на армията

Суспендирането на американската военна помощ ще удължи във времето някои проекти по модернизацията на българската армия, заяви началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев пред БТА. Помощта, която спират, не е точно 19 милиона долара, тъй като някои от проектите са в ход и за тях финансирането ще продължи, каза ген. Колев. Оттук нататък нови проекти няма да се финансират, добави той и изрази надежда, че на проблема ще бъде намерено някакво политическо решение.

Съединените щати прекратиха военната си помощ за шест кандидатки за членство в НАТО, сред които и България, защото не са подписали двустранни споразумения за освобождаване на американските граждани от преследване от Международния наказателен съд (МНС).

По закон при това положение военната помощ се губи автоматично, ако няма специално решение на президента за обратното.

Президентът Буш издаде такива решения за 22 страни, но сред тях не са България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения, както и Колумбия - един от най-значителните получатели на американска военна помощ, отбелязва Би Би Си.

Позицията ни по МНС няма да е пречка за американските бази в България

Пред България все още има два шанса да се избегне приложението на закона, съобщи на специална пресконференция в София зам.- министърът на външните работи Любомир Иванов.

В американския Конгрес е внесено предложение за поправка в закона. България ще бъде активна и ще настоява президентът Джордж Буш да отмени решението на базата на много добрата оценка за сътрудничество на България със САЩ. На въпрос дали фактът, че България не дава имунитет на американски граждани от юрисдикцията на МНС, ще бъде препятствие за разполагане на щатски бази у нас, Любомир Иванов заяви, че не разглежда МНС като заплаха за това.

50 държави са дали имунитет на всички американци пред МНС

Според говорител на Държавния департамент 50 държави са дали имунитет на всички американци пред МНС, като 8 от тях са го направили тайно. Единствената държава от 7-те кандидатки за НАТО, която ще получи американска помощ, е Румъния, която заедно с Израел още миналата година първа подписа споразумение със САЩ. То обаче все още не е ратифицирано от парламента.

Европейският съюз е съгласен имунитет да имат само американски военни и правителствени служители и настоява САЩ да предават на съд всички европейски граждани, обвинени във военни престъпления, с което Вашингтон не е съгласен.

ЕС декларира, че е постигнато съгласие с всички кандидатки за членство, сред които е България, националната им политика към Международния наказателен съд да съвпада с тази на съюза.

"Ние сме по-малко разочаровани от решението на България за Международния наказателен съд, отколкото от изключителния натиск, който беше оказан върху нея от Европейския съюз", заяви наскоро американският посланик в София Джеймс Пардю.

Председателят на Атлантическия клуб в България проф. Любомир Иванов заяви в интервю за Mediapool, че българското правителство е сбъркало с позицията си за МНС, като изтъкна, че българското сътрудничество със САЩ струва много повече от американската военна помощ за 20 млн. долара.

Свинаров: Военната помощ от САЩ ще пристигне, при това по-голяма

Часове преди новината от Вашингтон, в Плевен министърът на отбраната Николай Свинаров изрази оптимизъм, че военната помощ за България от САЩ ще пристигне и ще бъде много повече от 20 милиона долара. Между 50 и 70 милиона долара очаквахме от САЩ за издръжката на нашия контингент в Ирак. Ако това не се случи, министерството на отбраната разполага с достатъчно фондове, за да обезпечи мироопазващата мисия, заяви днес министърът.

Средствата за контингента в Ирак, ако не дойдат от САЩ, могат да бъдат взети от заложените в бюджета 73 млн. лева по програмата за присъединяването ни към НАТО. В четвъртък правителството ще гласува постановление за финансовото осигуряване на дейностите в тази насока.

Външният министър Соломон Паси преди две седмици заяви, че новата резолюция на ООН, която удължи с една година имунитета на американските войници в международните мироопазващи мисии от МНС, на практика дава отсрочка за България да обяви окончателната си позиция по проблема. Седмица по-късно на срещата на ЕС в Солун България обаче обяви, че се присъединява към позицията на съюза.

Според наблюдатели не е изключено след една година, когато страната ни затвори успешно всички преговорни глави за членство в ЕС, да преразгледа решението си за МНС.

Аргументирайки позицията, която България зае за МНС, преди седмица президентът Първанов противопостави на американската помощ средствата, които ще дойдат от Брюксел по линия на предприсъединителните фондове. "Знаете ли, на нас не са ни излишни и онези 1,200 милиарда на ЕС. Освен това има неща, които не би трябвало да се измерват само с ресурса, който бихме получили. Става дума за принципи, става дума за идентичност", каза тогава президентът.

Замразените и изключенията

Заплахата, произтичаща от Закона за защита на американските военнослужещи (American Service Members Protection Act) от 2002 г., не важи за 19-те членове на НАТО и за девет "важни съюзници, нечленуващи на НАТО".

Въз основа на първоначалната информация, с която разполага Ройтерс, сред страните, подлежащи на замразяване на военната помощ, са България, Австрия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Сърбия и Черна гора, Словакия, Словения, Южна Африка, Швеция, Швейцария и др.

Страните, получили президентско право на изключение са Албания, Афганистан, Босна, ДР Конго, Джибути, Македония, Монголия, Нигерия, Румъния, Сиера Леоне, Таджикистан, Уганда и др.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?