България отбелязва 144 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва 144 години от гибелта на Васил Левски

Както всяка година на 19 февруари, България отбеляза годишнината от обесването на Васил Левски, възприеман като най-святата личност в българската история. Чествания имаше в цялата страна.

През целия ден стотици хора се редиха пред паметника на Апостола в София, за да поставят цветя и да отдадат почит.

Традиционната възпоменателна церемония пред паметника започна в 18 часа при засилени мерки за сигурност, с участието на президента Румен Радев. Преди това в столичния храм "Света София" бе отслужена панихида в памет на Апостола, която продължи с литийно шествие до паметника му, който е един от първите, издигнати след Освобождението, разположен на метри от бесилото на Васил Левски, където е екзекутиран на 18-ти февруари 1873-та година.

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" обяви 19 февруари за ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да разгледат изложбите: "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски" и "Посветен на Отечеството". В Националния военноисторически  музей бе организиран публичен дебат на тема: "Полезно ли е за България идеализирането на Левски?".

Стотици жители и гости на Карлово отбелязаха 144-та годишнина от гибелта на Левски с митинг - поклонение.  В църквата "Света Богородица", където Дякон Игнатий е бил ръкоположен   през 1859 година, беше отслужена панихида от пловдивския митрополит Николай. Там присъства и служебният министър председател Огнян Герджиков, който държа реч.

По традиция бяха  поднесени  венци и цветя на гроба на майката на  Левски - Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола.

В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход "По стъпките на Апостола" до Къкринското ханче - мястото, където е заловен. Там ще се проведе историческа възстановка на клетва на комитетски дейци.

"Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда, всички ние - слабите и силните, обезверените и вярващите, всички ние - българите. Той е нашето упование", заяви президентът Румен Радев в словото си пред паметника на Апостола.


"Приживе Левски казваше - ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си. Дяконът загуби себе си, но народът му спечели", каза държавният глава.

"Левски е повече от герой, в историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова томове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола, тези няколко страници на безсребреника, пожертвал себе си, за да го бъде народът му", продължи държавният глава.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност, казваше Левски. Уви, днес нито България, нито Европа, нито светът са близо до този  идеал. Апостола проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитваха да го вкарват за своя изгода”, каза още президентът. По думите му Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда.

"Днес с особена сила тежи заветът на Апостола, че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме", каза още президентът.

Очаквайте подробности

Споделяне

Още от България