България почита 170 години от рождението на Христо Ботев

България почита 170 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари се навършват 170 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев - 6 януари 1848 г. е 25 декември 1847 г. по стар стил.

Тържествата за 170-годишнината от рождението на героя започнаха в петък в родния му град – Калофер. В събота има митинг-поклонение в мемориалния комплекс “Христо Ботев“.В София има тържествена церемония пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина.

В петък бе валидирано пощенско-филателно издание на тема “170 години от рождението на Христо Ботев“. Пощенската картичка има колекционерска стойност, тъй като пресъздава за пръв път портрет на Ботев, нарисуван от известния български художник Александър Поплилов.

Част от събитията, посветени на годишнината, е и откриването на мраморен бюст на Ботев във фоайето на Музея за история на София.

На 18 януари в Народното събрание ще бъде учреден Национален инициативен комитет за честване на 170 години от рождението на Ботев, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Предвидено е през цялата 2018 г. в цялата страна да има събития в памет на революционера.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?