България поема връзката на НАТО с Грузия

България ще стане държава за връзка на НАТО с Грузия, където се водят интензивни сражения в сепаратистката област Южна Осетия, е решил Съветът на НАТО.

Това съобщи в четвъртък външният министър Соломон Паси и обясни, че България ще поддържа връзката с оглед интересите на Тбилиси и на развитието на Алианса. В момента това е особено актуално, особено в контекста на ситуацията в Южна Осетия, допълни Паси.

Интензивните престрелки там продължиха шеста поредна нощ след постигнатото в петък примирие. Тбилиси съобщи, че трима грузински военнослужещи са убити и още няколко са ранени, предаде Интерфакс. По данни на грузинската страна осетински бойци са обстрелвали с гаубици и миномети грузинските села Ередви и Ванати, но Южна Осетия твърди, че грузински сили са обстрелвали главния им град Цхинвали.

В четвъртък Тбилиси съобщи, че грузински войници са убили осем казаци от Южна Осетия при успешно нападение срещу позициите на сепаратистите.

Националността на казаците не се уточнява, но най-вероятно става дума за руски граждани, предаде АФП. По думите на грузинския премиер, те са "третата страна" в конфликта - "наемници и терористи от Северен Кавказ".

Грузинският президент Михаил Саакашвили е свикал на спешно заседание министър - председателя Зураб Жвания и председателя на парламента Нино Бурджанидзе.

Москва не желае по-активна международна намеса

Саакашвили вече призова за по-широка международна намеса при урегулирането на кризата, но Русия, която няма интерес от активно западно участие в Грузия, отхвърли това предложение.

Южна Осетия се отцепи от Грузия през 1992 г. след 18-месечен кръвопролитен конфликт. Русия има силно влияние в провинцията, където на повечето жители бяха раздадени руски паспорти и мнозинството иска обединение със Северна Осетия, която е част от Русия.

В момента в провинцията освен грузински и южно-осетински миротворци има и руски мироопазващ контингент, но грузинците смятат, че Русия взема страната на Южна Осетия и че нейни служители участват в контрабандата на стоки, която Тбилиси иска да прекрати.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в сряда, че мироопазващите сили и съвместната контролна комисия вече са на място, за да разрешат конфликта и че по-нататъшна международна намеса не е необходима.

Един от аргументите НАТО да определи България като държава за връзка с Грузия е българското председателство на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) в момента.

"Българското председателство на ОССЕ полага специални усилия за умиротворяването на региона. Това, както и специалната ангажираност, която имаме към Грузия, беше един от аргументите за да бъде взето това решение", каза Соломон Паси пред репортери преди правителственото заседание.

Той определи решението на Съвета на НАТО като съвършено нов момент за България. Съвсем до скоро у нас имаше посолства на приятелски държави, които бяха посолства за връзка с Алианса, но вече България е такава държава, коментира Паси.

Тбилиси откри доказателства за намеса на руски казаци

Операцията на грузинската армия, при която са убити осемте казаци, е имала за цел да бъдат превзети височини, откъдето сепаратистите вече седмица бомбардират грузински позиции.

Според вътрешния министър Иракли Окруашвили грузинските военни са открили неопровержими свидетелства като оръжия, лични вещи и униформи, които доказват, че на страната на осетинските сепаратисти се сражават казаци.

Говорителката на осетинското правителство Ирина Гаглоева обаче опроверга Окруашвили, заявявайки, че височините Парцханакана остават под осетински контрол и че в състава на осетинските войски няма казаци.

Грузия притеснена от контрабандата в Южна Осетия

По-рано грузинският външен министър Саломе Зурабишвили каза, че осетинските власти не могат да контролират казаците, които са дошли да им помагат.

В интервю за ББС Зурабишвили заяви в сряда, че целта на Грузия не е да "върне обратно Южна Осетия под свой контрол", а да "обедини повторно страната".

"Много е трудно за демократична страна, за демократизираща се страна, която развива своята икономика, да има на границата си корумпирани региони, в които цари беззаконие и няма никакъв контрол, където се развива всякакъв вид контрабанда", каза тя.

Южна Осетия твърди, че неидентифицираните бойци се наместват от двете страни на конфликта, опитвайки да провокират война.

Представител на ОССЕ е заявил пред ББС, че наблюдателите на организацията не са открили подобни бунтовнически групи, явяващи се "трета страна" в конфликта.

В четвъртък руската телевизия Россия съобщи, че грузински военни са превзели с артилерийски огън осетинското село Тлякан, арестували са два танка и са пленили трима осетински опълченци.

Коментирайки съобщенията за задържана колона руски миротовроци около грузинското село Ередви, грузинският министър по урегулирането на конфликтите Георгий Хаиндрава заяви, че това било направено от съображения за сигурност за самите миротворци. По думите му, близо до селото се провежда спецоперация и обеща след приключването ѝ руснаците да бъдат освободени.

НАТО следи внимателно ситуацията в Кавказ

Миналата седмица руският в. Независимая газета писа, че Турция, която е ключов член на НАТО в югоизточния регион, е изразила готовност да се включи в процеса на "интернационализация на миротворческите сили" в Грузия. Това е заявил турският премиер Реджеп Тайип Ердоган след среща с председателката на грузинския парламент Нино Бурджанидзе.

По този повод цитиран от вестника представител на НАТО отбелязва, че в дадения момент съюзниците нямат официален план за регулиране на грузинско-осетинския конфликт, но във връзка с влошаването на обстановката такъв план може да се появи. При това от Брюксел дават да се разбере, че не е задължително НАТО да има покана от една от страните на конфликта, за да вземе участие в разрешаването му.

Западът следи внимателно ситуацията в Грузия, откъдето минава трасето на новия петролопровод Баку - Джейхан, който трябва да е готов до края на годината и който ще доставя петрол към средиземноморските пазари.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?