България получи похвали за напредъка си в Европейския парламент

Днес състоянието на България е доста близко до състоянието, в което беше Португалия преди присъединяването си към ЕС, "със същите средства за успех и същия потенциал". Това заяви по време на дебатите в Европейския парламент по докладите за бъдещите членки евродепутатът Жан-Томас Нордман от групата на либералите, предаде АФП. Той посочи още, че положението в България е "напълно различно" от това в Румъния.

Докладчикът за България Джефри ван Орден поиска България да бъде отделена от Румъния при следващото разширяване на ЕС през 2007 г., защото София напредва по-бързо от Букурещ в подготовката за членство. По думите му в Румъния корупцията все още е широко разпространена в политическата система, в икономиката и в съдебната власт, а освен това страната имала да наваксва в човешките права, здравеопазването и водоснабдяването. В заключителния доклад на Европейския парламент се напомня също необходимостта присъединяващите се към ЕС страни да разрешат проблемите с ромските си малцинства.

Евродепутатката Катрин Лалюмиер от групата на социалистите защити Румъния и изрази съжаление за "строгостта" на доклада на Ема Никълсън. Румъния "има нужда да бъде разбрана, критикувана, когато го заслужава, но и съветвана и окуражавана да продължава по пътя, който ще я доведе при нас", каза Лалюмиер.

Християндемократите и либералите критикуваха Румъния в рамките на дебатите по доклада за напредъка на страната, изтъквайки необходимостта от осъществяване на реформите, отбелязва Медиафакс, цитирана от БТА.

От десетте страни, които предстои да влязат в ЕС на 1 май, особено критична е оценката за Полша. Посочва се, че корупцията е сериозна пречка за напредъка в политическата и икономическата област, че правосъдието не функционира ефикасно, а изграждането на управленски структури в аграрния сектор се бави. Освен това Полша все още не прилага изцяло законите на ЕС за безопасността на хранителните продукти, за опазването на околната среда и защитата на животните, се казва още в доклада.

Най-добри оценки Европейският парламент дава на Литва, Малта и Словения. Независимо от посочваните недостатъци в изпълнението на критериите за членство, докладът на Европейският парламент не поставя под въпрос приемането на нито една от десетте нови страни-членки на ЕС на 1 май.

В четвъртък Европейският парламент ще гласува по резолюция за приемането на десетте нови членки, отделни резолюции ще се приемат за България и Румъния.

Споделяне

Още от България