България предлага седем проекта за 430 млн. евро по "Свързана Европа"

Жп линията Видин – Медковец не е сред тях

България предлага седем проекта за 430 млн. евро по "Свързана Европа"

България кандидатства със седем проекта за общо 430 млн. евро за финансиране от механизма "Свързана Европа". Изграждането на жп линията Видин – Медковец, за което настояваха редица неправителствени организации и депутати от БСП, Реформаторският блок и ВМРО, не е сред тях.

Крайният срок за подаване на проектните предложения в сектор "Транспорт" по втората покана на механизма "Свързана Европа", който се финансира от Кохезионния фонд на ЕС, изтече на 16 февруари.

Проектите от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са три, на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" – също три, а на "Ръководство на въздушното движение" е един.

Очаква се Европейската комисия да обяви резултатите в средата на годината.

ЖП проектите

В железопътния сектор проектите са три. Едните са за модернизация на жп отсечките Волуяк – Драгоман и Костенец – Септември.

Другият е за изграждане на ERTMS по жп направлението София – Перник – Радомир – Кулата.

Общата стойност на подадените три железопътни проекта е малко над 230 млн. евро.

Водните проекти

Във водния сектор са подадени три проекта на обща стойност 10 млн. евро.

Проектът "Rix Comex" предвижда определяне и прилагане на речни информационни услуги на ниво коридор. Страни партньори по него са Унгария, Словакия, Хърватска и Чехия.

Вторият проект е "Bulris Evolution" и той надгражда дейностите по предишните проекти "IRIS Europe 3" и BULRIS, свързани с речните информационни системи за управление на корабоплаването по река Дунав.

Третият проект "Vidin Connect" включва провеждане на предпроектно проучване за изграждане на интермодален терминал в град Видин.

Въздушният проект

Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение", в партньорство с още 13 европейски държави, кандидатства по съвместен проект за управление на въздушното движение.

Дружеството участва в дейностите, свързани с изграждане на мрежа за сътрудничество при управление на въздушното движение и изграждане на система за широкообхватно управление на обмяната на въздушна информация.

Стойността на българското участие в проекта е 3.6 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?