България представи нотификации за страните, прилагащи визов режим за българи

България представи нотификации в Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, с които посочва, че САЩ, Канада и Австралийският съюз имат визов режим за българските граждани, съобщиха от МВнР.

Според регламент на ЕС, ако в срок до 90 дни от публикуването на нотификацията, не бъде отменено изискването за виза, България може да поиска от Европейската комисия да суспендира освобождаването от виза за определени категории граждани на съответните страни.

Миналата седмица обаче Европейската комисия заяви, че няма да въведе визов режим за граждани на САЩ заради изискванията за притежание на входни визи за граждани на някои държави от ЕС.

Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, поясни на пресконференция в отговор на въпрос, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да съобщят на ЕК за случаи на липса на реципрочност във визовата политика на САЩ.

"Ще се опитаме да постигнем решение на проблема толкова ефективно, колкото можем. Ако въпросът е дали ЕК ще наложи веднага или на автоматичен принцип визи за граждани на САЩ, отговорът е не. Държавите от ЕС, които заявят, че не са облагодетелствани от визова реципрочност със САЩ, могат да поискат намесата на комисията. Можем да оценим тези заявления, не автоматично, но задълбочено. След това можем да преценим дали последващите действия биха могли да съдържат подобна мярка. Засега ЕК няма такива намерения", заяви Черконе.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?