България с видим напредък в защитата правото на собственост

Въпреки това страната ни остава далеч от развитите държави и е изпреварена от Гана и Колумбия

България с видим напредък в защитата правото на собственост

България отбелязва видим напредък в защитата на правото на собственост придвижвайки се с 22 места напред в международния индекс "Право на собственост" за 2018 година. Въпреки това страната ни остава далеч от развитите държави и е изпреварена от страни като Колумбия, Гана, Мароко и Тринидад и Тобаго.

Международният индекс "Право на собственост" оценява защитата на физическата и интелектуалната собственост по света. В изданието за 2018 г. са включени 125 държави, в които живее 93% от населението по света и произвеждат 98% от световния брутен вътрешен продукт. В България индексът се представя от Института за пазарна икономика (ИПИ) и е разработен от Алианс "Право на собственост".

Резултатите в индекса са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Средният резултат в света леко се повишава спрямо предходната година до 5.7 точки. от максималните 10 точки. На първо място в тазгодишната класация е Финландия (с 8.692 точки), която измества с минимална разлика миналогодишния първенец Нова Зеландия (8.632 точки). Топ пет се допълва от Швейцария, Норвегия и Сингапур.

Правото на собственост и благосъстояние

Докладът измерва как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието.

При съпоставката на резултатите от индекса и икономическото представяне на различните държави се забелязват сериозни разлики.

Държавите са подредени в пет групи според резултата си. Първенците в класацията (първите 20% от включените държави) се радват на над 20 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави). България води предпоследната група по доходи.

Анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече предприемачество, по-ниско неравенство, по-висока икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност, посочва ИПИ.

България заема 63-та позиция от 125 страни

В тазгодишното издание на индекса България отбелязва значително подобрение спрямо миналата година, когато се срина надолу. Все още обаче страната ни е далеч от първенците с резултат от 5.4 точки от 10 възможни. Това ѝ отрежда 63-то място от 125 страни. Миналата година България заемаше 85-та позиция с 4.8 точки.

В доклада България е посочена сред успешните примери, заедно с Кипър, Латвия, Румъния и Турция, които са успели да се придвижат в по-висока категория на защита на правото на собственост преминавайки от първи във втори клъстер. В първия са общо 57 държави с най-слаба защита на правото на собственост, а във втория попадат 42 страни.

Добрият резултат на страната ни се дължи основно на включения в тазгодишното издание на индекса индикатор "регистрация на собственост". Той попада в категорията, измерваща защитата на правото на физическа собственост, при който България получава най-високия си резултат, отбелязва ИПИ.

Въпреки забележимото покачване в резултата, страната ни все още е далеч от първенците в класацията – 26-те най-развити държави в света. Пред България са Кувейт (62 позиция), Колумбия (61), Гана (60), Индия (59), Мароко (58) и Тринидад и Тобаго (57). Освен това вече близо десет години страната ни все още не може да подобри и най-добрия си резултат от 2009 г., когато постигна 5.6 точки.

От съседите ни в тазгодишния доклад България е изпреварена единствено от Румъния (54 позиция) в защита правото на собственост, докато Турция (66), Гърция (67), Черна гора (98) и Сърбия (101) са след нас.

Общото представяне на България в тазгодишния индекс е обусловено от оценката на страната в трите включени категории.

Правната и политическа среда смъкват представянето на България

Традиционно най-слаб резултат страната ни получава в областта на "правната и политическата среда" - 4.6 точки. Това за пореден път доказва, че в страната липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията, посочват ИПИ. Все пак дори и в тази категория резултатът на страната се увеличава макар и с най-малко - 0.2 точки, за разлика от миналата година, където имаше срив.

В тазгодишното изследване страната ни получава най-висок резултат в областта на правото на физическа собственост – 6.1 точки. Причината е нарастващият индикатор за достъп до заеми, който следва възстановяването на кредитната активност и по никакъв начин не показва някакви усилия на управляващите. Тук са и нововключените данни за регистрацията на собственост, при който България получава най-високия си резултат (9.3 точки), посочва ИПИ.

Подобрява се и резултатът в областта на защитата на правото на интелектуална собственост с 0.2 точки, достигайки до 5.5 точки. Според ИПИ категорията за защита на правото на интелектуална собственост отново показва, че слабата защита на интелектуалната собственост и широкоразпространеното пиратство продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория е и индикаторът с най-висок ръст - патентната защита, което вероятно отразява промените в Закона за патентите и Закона за марките, приети през 2017 г., посочва ИПИ.

Според ИПИ "индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение". Това води до по-малки доходи, повече корупция, по-високо неравенство, по-ниска предприемаческа активност и по-слаба защита на индивидуалната и икономическата свобода, посочват от института.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?