България се оказа неспособна да реши вътрешните си проблеми

Как ще коментирате думите на Брус Джаксън, че България има проблем с фигури като Никола Филчев и Бруго Аспарухов при ратификацията в САЩ на поканата ни за НАТО?

Лично за мен тези думи не са никаква изненада, тъй като отдавна е известно какво е отношението на САЩ към проблемите в българската съдебна система и в частност към сегашния главен прокурор. Това не е първото говорене на Джаксън в този контекст, може би е най-категоричното до сега и според мен би трябвало да послужи като ясен сигнал какво се очаква да направи България, ако иска да стане реален член на НАТО. Прочетох възмутените коментари на много политици по повод думите му, но нека все пак се има предвид, че Джаксън изпълнява малко особени функции т.е. той е свободен да каже това, което дипломатите не могат да си позволят. Разбира се, че въпросът кой ще бъде главен прокурор в България си е чисто наш, български проблем, ние сме хората, които трябва да определим това. Но пък проблем на американския Сенат е дали ще ратифицира нашето влизане в НАТО. Ние просто сме изправени пред избор и трябва да изберем едно от двете.

Показва ли се България неспособна да реши вътрешните си проблеми - такава критика също има в думите на Брус Джаксън?

За съжаление, България се оказва неспособна да реши вътрешните си проблеми. За мен дори по-драстичен е прецедентът с изключително силното желание на премиера Симеон Сакскобургготски да назначи на поста шеф на разузнаването един човек, който е свързан съвсем директно с Държавна сигурност и който е отговорен за падането на първото демократично правителство в България.

Означава ли, че Българияа има проблеми с кадрите в спецслужбите, след като не може да се намери подходяща личност за поста?

Проблеми с кадрите в службите има в смисъл, че една голяма част от тях са бивши служители на ДС. Мисля, че не е лесно да се намерят адекватни и нови хора, но пък и просто няма как да стане с тези хора от една структура като ДС, в чиито устави беше записано, че тя се бори срещу империалистическия блок НАТО.

Как си обяснявате парадокса, че царят, който е пострадал от комунистическия режим и тайните служби, сега иска да назначи именно техен представител за шеф на разузнаването? Къде се пресичат интересите на двамата?

Едно от обясненията е добре известно. Това назначение е обещано на бившия банкер Атанас Тилев, който е сътрудник не само на ДС, но и на КГБ. И че чисто и просто става дума за много тесни връзки - знаете, че Бриго Аспарухов е един от най-близките приятели на Тилев, те са и съученици. Знае се също така, че Тилев и Симеон Сакскобургготски бяха съдружници в застрахователно дружество "Витоша". Вероятно са все още, но нямам справка за последните месеци. Има и по-дълбоки обяснения за този кадрови избор на Симеон Сакскобургготски.

Настъпил ли е някакъв важен момент, че Брус Джаксън точно сега в прав текст посочва тези проблеми?

Очевидно нашите потенциални атлантически съюзници са объркани от цялостното поведение на управляващите и институциите в България, тъй като никой не се вслушва в конфиденциални разговори, в които е казано същото, не се вслушва в по-меки становища и мнения от различни хора и институции от структурите на НАТО. И явно са стигнали до извода, че трябва да се кажат по-твърдо нещата и по-ултимативно, за да се задейства по някакъв начин чувството за самосъхранение у българските управници.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?