България ще бъде проверявана за независимостта на съдебната власт

България ще бъде проверявана за независимостта на съдебната власт
Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) ще изготви собствена експертна оценка за независимостта на съдебната власт в България. Това стана ясно в петък по време на Общото събрание на Съюза на съдиите в България (ССБ), което се провежда в Пловдив. Искането за изготвянето на подобна оценка е на българската съдийска организация.

Още на 5 февруари тази година ССБ излезе с отворено писмо, което съдържаше предупреждение към изпълнителната власт за възможността това да се случи. В началото на годината премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов бяха особено активни с изказванията по делото за смъртта на Чората като напълно оневиниха осъдените петима полицаи. След това натискът върху съдиите бе продължен с изказвания за "Октопода", "Наглите" и "Килърите".

Експертната оценка от международната съдийска асоциация ще се извършва отделно от мониторинга на Европейската комисия. Трима представители на ЕАС ще са през януари в България за извършване на изследването.

"Отношенията между властите нямат рефлекс към подобряване на нещата. Чрез медиите не би трябвало да се търси отговор или евентуално прехвърляне на отговорност, особено когато е за сметка на несвършена работа от този, който напада", заяви в своето приветствие към събранието президентът на Асоциацията на юристите в България, конституционният съдия Владислав Славов.

Съдиите бяха призовани да говорят "силно" от посланика на Холандия Карел ван Кестерен и от Асоциацията на прокурорите в България.

"България има нужда от силно правораздаване. Българското общество ще има полза съдиите да изразяват силно мнението си. Полза ще има и за правителството, и за професионалната общност", заяви дипломатът.

"Гласът на съдиите трябва да е по-гръмък, за да не се руши неоправдано авторитетът им", заяви представителят на прокурорската асоциация Сава Петров.

В анализа към годишния доклад на ССБ се посочва, че съдийски сдружения от няколко страни споделят еднакви цели и срещат идентични проблеми, свързани с политически и корупционен натиск от правителството, неудовлетворителен обществен авторитет, необходимост от постоянно повишаване на професионалната квалификация на съдиите и повишаване на мотивацията на членовете.

"Българската съдебна власт има относително висока степен на защита на финансовата си независимост", се казва още в доклада на съдийската организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?