България ще криминализира участието в "Ислямска държава"

Даниел Митов: Трябва да препотвърждаваме европейския си избор

Външният министър Даниел Митов обяви, че ще бъде инициирана законодателна инициатива, която да криминализира участието на български граждани на страната на Ислямска държава.

"Ислямска държава" е огромна заплаха за нашата национална сигурност. България политически е част от усилията на тази общност (ЕС и трансатлантическата общност) да се справим с опасността", заяви Митов.

България не се включи в международната коалиция, водена от САЩ, която осъществява въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, тъй като не разполага с бойна авиация за подобна операция. София обаче изпрати оръжие и боеприпаси за близо 6 милиона лева като помощ на кюрдите в Ирак в борбата им срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Митов коментира по време на кръгла маса, че България е изправена пред нови геополитически предизвикателства.

"Ставаме свидетели на кризи, които ни заобикалят и ни поставят отново и отново в ситуация да препотвърждаваме своя европейски и трансатлантически избор и принадлежност. Виждаме какво се случва в Украйна, какво се случва в Близкия Изток", заяви Митов.

По думите му България се нуждае от силна външна политика, национален консенсус по ясни приоритети и приемственост.

Политологът Огнян Минчев посочи от своя страна, че в последните години има съществена промяна в системата на международните отношения - еволюция от либералната система от очертани ценности към система с много полюси на власт и влияние.

В рамките на тази система особено по-малките страни получават по-трудната задача да балансират, посочи Минчев.

Външният министър Даниел Митов съобщи още, че България засега няма да маха оградата по част от границата с Турция.

"Това, че сме казали, че има временен характер, не означава, че започваме да махаме оградата", каза Митов.

По думите му и в самото решение на МС за изграждането му е казано, че съоръжението се прави с определена цел и заради определени обстоятелства.

"Нищо различно не сме казали, но някои хора, като надушат кампания, започват да изпадат в лека неврастения... Да си правиш кампания на гърба на служебното правителство означава, че си доста безпомощен", посочи Митов.

Споделяне

Още от България