Тодор Тагарев:

България трябва да отрази в новите армейски планове случващото се в Украйна

Стратегическият преглед на отбраната трябва да се ускори

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

България не трябва да пренебрегва случващото се в Украйна при разработването на новите планове за развитието на отбраната и да се освободи от зависимостта към Русия за въоръжението, коментира в четвъртък бившият военен министър в служебното правителство на Марин Райков Тодор Тагарев.

"В предните години това не се разглеждаше като много голям проблем, тъй като Русия не е разглеждана от НАТО като враг, а Русия е един партньор, с който НАТО и отделни страни членки си партнират. Сега ситуацията се промени и вече стана належащо ние да се освободим от тази зависимост в експлоатацията на критични способности за противовъздушна отбрана и други дейни елементи. Дали това може да стане в краткосрочен план - няма да стане", каза Тагарев пред БНТ.

Според него трябва да се ускори стратегическия преглед на отбраната, който тече в момента, защото трябва много бързо да отчетем измененията в средата за сигурност.

Той коментира, че за нас членството в НАТО е най-важният гарант за сигурността и би трябвало да участваме във формулирането на Алианса.

Тагарев не отговори пряко дали според него страната ни трябва да поиска по-силно присъствие на сили на НАТО у нас.

"Необходимостта от допълнителни сили на съюзниците на наша територия е въпрос на много внимателна преценка при наличие на недостатъчни по обем и качество данни, с които ние не
разполагаме... Това, което чухме от министъра на отбраната е, че към момента няма потребност от допълнителни сили на съюза на наша територия. А други страни членки на НАТО от източната му част - балтийските страни, Полша, Румъния, прецениха, че има потребност от такива допълнителни сили, пожелаха съюзниците да им окажат съдействие да бъдат увеличени тези сили и те бяха увеличени много бързо - това, на което сме свидетели", каза Тагарев.

Той посочи, че към момента не се разглежда заплаха от пряк военен конфликт на наша територия в краткосрочен план.

"Неизбежно обаче развитията в Украйна и нестабилната обстановка там, и непрогнозируемостта на развитието в Украйна представляват заплаха за съюза. Може би не пряка териториална заплаха към този момент, макар че някои от нашите съюзници имат притеснения и от тази гледна точка, но самата нестабилност, фактът, че въобще не може да кажем как ще се развият събитията в източната част на Украйна, Русия декларира отново повишен и подновен интерес към Приднестровието, което вече идва много близо до нашите граници, а ние трябва да имаме предвид такива възможни развития на ситуацията", каза още Тагарев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?