За да не загуби евросредства :

България трябва да разплати над 900 млн. лева до края на годината

България трябва да разплати над 900 млн. лева до края на годината, за да не загуби средства по седемте оперативни програми. Това са парите по правилото n+2, които България е заявила, че ще оползотвори по години пред Брюксел. Това стана ясно от думите на министъра по еврофондовете Томислав Дончев пред парламентарната комисия по еврофондовете.

Изненадващо най-много средства до края на годината трябва да бъдат разплатени от доскорошният отличник “Регионално развитие” - около 200 милиона лева. Причината за забавените плащания по програмата са задържането на няколко сертификата с плащания, защото се проверяват за допуснати грешки, посочи Дончев.

Програма “Човешки ресурси” има да плаща близо 125 млн. лева, “Околна среда” - над 58 милиона лева, а “Техническа помощ” - над 2.5 млн. лв.

Планът по правилото n+2 вече са изпълнили “Транспорт”, “Конкурентоспособност” и “Административен капацитет”.

По нито една от седемте оперативни програми няма риск от загуба на средства през тази година, смята министър Дончев.

За първото полугодие на годината сме разплатили близо 900 млн. лв. Големият обем плащания от близо 3 милиарда лева ще бъдат през второто полугодие на годината, обеща министър Дончев.

Целта е до края на годината да достигнем 6 милиарда лева разплатени, което е около 39% от бюджета на 7-те оперативни програми, посочи Дончев. Като безапелационен шампион той определи програма “Транспорт”, която се очаква до края на годината да е разплатила половината от бюджета си.

Въпреки оптимистичните данни представени от министър Дончев съгласно бюджет 2012 през тази година страната ни трябваше да усвои 3.8 милиарда лева от еврофондовете. Депутати от опозицията са скептични, че ще изпълним поставената цел.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?