България взе само 220 000 евро от 85 млн. евро за телекомуникации от ЕК

България взе само 220 000 евро от 85 млн. евро за телекомуникации от ЕК

Само проектът за "Безопасен интерент" е спечелил финансиране от 220 000 евро по механизма "Свързана Европа" на Европейската комисия в сектор "Телекомуникации". Това стана ясно от представената работна програма за 2015 г. от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Общо бюджетът за всичките 28 старни членки е 85.2 млн. евро за разработване на инфраструктури за цифрови услуги, както и техническа помощ за подготовка на проекти за достъп до високоскоростен интернет.

България не е особено активна в кандидатстването с проекти, стана ясно от представянето.

Единственият одобрен е на Националния център за безопасен интернет. Той е за продължаване на дейността на центъра през следващата година и половина. Отпуснатата помощ е 220 000 евро, което е половината от необходимата сума. Центърът работи вече осем години като поддържа горещата онлайн линия за разпространение на детска порнография и други опасности в интернет. Има и консултански центрове, в които дава съвети, провежда и обучения сред подрастващите.

Почти половината от тийнейджърите у нас (45%), предимно момичета, са били обект на онлайн тормоз от страна на партньора, показа проучване на центъра, данните от които бяха оповестени неотдавна. Това включва получаване на обиди и заплахи по телефона, публикуване на унизителни съобщения, които другите могат да видят, контролиране и следене през социални мрежи и приложения. В половината от случаите това е имало негативно въздействие. Проучването показа още, че 44% от младежите у нас редовно гледат порно.

Освен проекта на Националния център за безопасен интернет още пет други български проекта са кандидатствали за финансиране по инициативата на Европейската комисия в раделя "Свързани общности". Общо подадените проекти са 115 от 24 държави членки, като всички участници ще бъдат поканени да се включат в онлайн група за по-нататъшно обсъждане на проектите, посочиха от МТИТС.

Един от приоритетите в работната програма по механизма "Свързана Европа" в сектор "Телекомуникации" е продължаването на дейности, свързани с електронна идентификация, защото тя е основна за всички инфраструктури за цифрови услуги. Средствата по тази ос са общо 7 млн. евро.

Такъв е бюджетът и за финансирането на проекти, свързани с електронното фактуриране за електронен обмен на информация между доставчик и купувач.

За развитието на инициативата за осигуряване на достъп до цифровите ресурси на европейското културно наследство (Europeana) са предвидени 10 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес