Бум на "черния труд" в Гърция

Над половин милион са работещите в Гърция, които не са се декларирали и и не плащат осигуровки, по данни на института по труда към синдикалната централа ГСЕЕ, представляваща работещите в частни сектор, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.

Според изследване на института от 2010 г. насам "черният неосигурен труд" в Гърция впечатлявал с размерите си. През 2010 г. този труд е съставлявал 25 на сто, а за първите шест месеца на тази година той е достигнал 38,4 на сто. Това означава, че четирима от десет работещи не се осигуряват.

Гръцката държава пък губи по три милиарда евро годишно от тези 550 хиляди неосигурени работещи. Загубите за държавата идват най-вече от данъците върху доходите, тъй като "парите на черно" не се декларират, а пенсионните фондове губят около 350 милиона евро от невнесени осигуровки.

Синдикатите са на мнение, че основните причини за този невиждан бум на "черния труд" в Гърция се дължи на растящата безработица през последните години, както и на премахването на колективните трудови договори.

Споделяне

Още от Балкани