Бунт в бежански център в Германия предизвика намеса на полицията

Бунт в бежански център в Германия предизвика намеса на полицията

Стотици полицаи бяха разположени в бежански център в Южна Германия след провалена депортация на кандидат за убежище от Того, предаде ДПА.

Няколко души бяха арестувани в центъра в град Елванген, а поне един човек беше отведен с полицейски автомобил на друго място, но не беше ясно дали това е 23-годишният кандидат за убежище.

Операцията беше предприета след неуспешен опит мъжът да бъде депортиран в Того в неделя вечерта, при което полицията каза, че положението е станало твърде опасно, за да бъде продължена процедурата.

Съобщава се, че после около 150-200 бежанци са обкръжили патрулните коли и са упражнили тормоз върху полицаите, като в крайна сметка са ги принудили да предадат ключовете за белезниците на мъжа.

При днешната операция са били ранени няколко човека, включително бежанци, скочили от прозорците на приюта. Пострадали са и трима полицаи, които обаче са могли да продължат своята работа.

Властите все още възнамеряват да депортират мъжа, каза говорител на полицията.

Конфронтацията, която полицията описа като "извънредно агресивна и насилствена", подтикна някои крайнодесни и консервативни политици да кажат, че пристигането на над 1,6 милион мигранти от 2014 г. е довело до рухване на реда и закона, отбелязва Ройтерс.

"Върховенството на закона е потъпквано от своите "гости". Това е само началото", заяви съпредседателят на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел.

"Ако Германия продължи да бъде водена за носа, вместо да направи така, че законът и редът да се зачитат, съществуващите проблеми в страната ще станат непоносими", каза тя.

Споделяне

Още от Европа