Бурята "Дезмънд" потопи стотици къщи в Англия и Шотландия

Армията е мобилизирана за евакуацията на хиляди хора в безпрецедентните за района наводнения

Бурята "Дезмънд" потопи стотици къщи в Англия и Шотландия

Стотици жители на Северна Англия и Южна Шотландия бяха принудени да напуснат домовете си заради внезапното наводнение, причинено от силната буря и урагана "Дезмънд", дошъл от Атлантическия океан.

В северозападната част на Великобритания са били потопени над 200 жилищни сгради.


Властите пуснаха над 50 предупреждения за опасност от наводнения, като обявиха висока опасност за живота на хората.

Бурята "Дезмънд", която се оказа пикът на дъждовете на Острова, причини сериозни щети най-вече в графство Къмбрия в Северозападна Англия и по южните части на Шотландия.

Над 1000 души бяха евакуирани в района на гр. Карлайл, който пострада най-силно от бедствието. В района на графствата Ланкашър и Къмбрия повече от 60 000 домакинства са без електричество. От пожарната служба на Къмбрия съобщиха, че наводненията в района са безпрецедентни.

Британският премиер Дейвид Камерън написа в Туитър, че за да окаже помощ на пострадалите райони е изкарана и армията.

Спасителите използват и лодки, за да евакуират хората от домовете им.


Камерън съобщи още, че е проведено заседание на антикризисния щаб при правителството и са взети мерки за спасяване на хората от застрашените от наводнение райони. В Северозападна Великобритания, която включва части от Шотландия, Уелс и Северна Англия е въведен червен код за максимална опасност за хората.

Силният вятър в тези райони достига до скорост 120 километра в час, заради проливните дъждове са наводнени жп линии и пътища. Към населението е отправено предупреждение да не напуска домовете си, освен в крайна нужда.

Силен вятър духа и в Лондон, където 90-годишен мъж загина, след като не можа да се задържи прав и падна на пътното платно, където бе прегазен от автобус.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?