Буш атакува демократите

В момент, когато популярността му спада и кандидатите на Демократическата партия го атакуват, президентът Джордж Буш предприе офанзива, като обяви опонентите си за негативни, безсъвестни и колебливи пред лицето на световните заплахи, предаде Си Ен Ен.

Буш заяви, че избирателите ще са изправени пред избора между страна, която води света със сила и увереност и страна, която е несигурна пред лицето на опасността. Той предупреди, че политиката на Демократическата партия ще доведе до по-високи данъци.

Речта се смята за начало на предизборната му кампания, макар че екипът му е смятал тя да не стартира преди да е ясен опонента му от Демократическата партия, който все още не е избран.

Джордж Буш обвини надеждата на Демократическата партия за Белия дом - Джон Кери, в колебливост по важни въпроси като Ирак. Той за пръв път спомена пряко потенциалния си съперник за президентския пост, сенатора от Масачузетс Кери, в 40-минутна реч снощи пред Асоциацията на губернаторите-републиканци, която бе посрещната свъзторжени възгласи "Още четири години" от 1400-те присъстващи.

Президентът заяви, че в първичните избори в Демократическата партия участват претенденти, които "са за данъчни съкращения и против тях, за НАФТА и против него, за закона за тероризма и против него, за освобождаването на Ирак и против него. И това е само един сенатор от Масачузетс!", възкликна Буш, без да нарече по име Кери.

Буш подчерта, че избирателите през ноември ще имат ясен избор. "Това е изборът между Америка, която води света със сила и увереност, или Америка, която се колебае пред лицето на опасността", заяви президентът.

Джон Кери реагира, като разпространи декларация, в която обвини Буш, че забравя собствения си списък с провали, и заяви, че доверието на американския народ към него е изчерпано.

Снощи Буш се представи в самоуверения образ на световен лидер, който не се страхува от риска да си навлече осъждането на международната общност, "за да защити Америка", и често споменаваше успеха със свалянето на Саддам Хюсеин.

"Други биха направили друг избор. Сега те са съгласни, че светът е по-добър без Саддам на власт. Може би са се надявали, че е щял да загуби следващите иракски избори", пошегува се Буш с критиките на демократите за войната в Ирак.

"Действията, които предприемаме и решенията, които вземаме през това десетилетие, ще имат далечни последици през целия век. Ако Америка покаже слабост или несигурност, светът ще бъде повлечен към трагедия", предупреди президентът .

Буш обеща да работи за създаването на повече работни места и че желае да помогне на повече американци да се сдобият със собствен дом и бизнес, да натрупат спестявания и да изберат собствена схема за пенсиониране чрез правителствената система за социална осигуряване.

"Вярвам в частната собственост толкова много, че искам всеки в Америка да има някаква", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?