Буш е против амнистията на нелегални имигранти в САЩ

Президентът на САЩ Джордж Буш отново обяви, че е против амнистирането на нелегалните имигранти в САЩ, съобщи във вторник Асошиейтед прес.

В реч, произнесена в понеделник, Буш директно заяви, че "хората, влезли в САЩ незаконно, не трябва да бъдат амнистирани". Той призна, че е много трудно да бъдат регистрирани всички нелегални имигранти.

"Така че амнистията е непрактично решение. То просто няма да сработи", каза президентът. Според него нелегално пристигналите в САЩ хора, "които вече са пуснали корени в нашата страна и искат да останат, трябва да понесат сериозно наказание за нарушаване на законите, да плащат данъци, да научат английски и да докажат, че са работили години наред”.

Буш допълни, че “на хората, които отговарят на определени условия и на които бъде наложено съответното наказание, трябва да се предостави възможност да подадат молба за получаване на гражданство".

Той коментира, че тези хора не трябва да очакват автоматично одобрение на молбата за американско гражданство. "Те ще трябва да чакат на опашка след онези, които са играли по правилата и са спазили закона", подчерта Буш.

В момента в САЩ има близо 12 млн. нелегални имигранти, посочва АП. През март Белият дом изпрати в Конгреса проект за ново имигрантско законодателство, което предвижда на имигрантите, които в момента са без документи за престой в САЩ, да имат право да получат работни визи, ако се върнат в страната си и подадат съответните документи в американските консулски служби.

Работните визи трябва да се издават за 3 г., като всеки път ще се плаща и такса в размер на 3500 долара. Получаването на "зелена  карта" също изисква нелегалният имигрант да се върне в страната си и да подаде документи, като плати и глоба в размер на 10 хил. долара.

Проектозаконът за имиграцията предизвика масови протести в САЩ и е една от причините - заедно с войната в Ирак - за ниския рейтинг на Джордж Буш, посочва АП.        

Споделяне

Още от Свят