Буш иска да закрие затвора в Гуантанамо

Буш иска да закрие затвора в Гуантанамо

Американският президент Джордж Буш каза, че иска да закрие затворническия лагер в Гуантанамо и да изпрати обратно в страните им задържаните там. Той обаче уточни, че не всички ще бъдат пуснати, тъй като една част от затворниците трябва да бъдат съдени в САЩ, тъй като са “хладнокръвни убийци.”

Буш заяви това в сряда, след разговорите си с лидерите на Европейския съюз по време на еднодневната среща на върха ЕС – САЩ във Виена.

Буш е поставен под нарастващ натиск за затвора, където към момента има около 460 задържани, повечето от тях без повдигнато обвинение. Основната част от затворниците са от Саудитска Арабия, Ирак и Йемен,

ББС отбелязва, че това е първият път, когато Буш дава някаква яснота за начина, по който смята да се реши проблемът.

Президентът заяви, че разбира европейската загриженост във връзка с Гуантанамо, но подчерта, че някои от затворниците там представляват огромна опасност.

“Бих искал да затворя Гуантанамо. Бих искал да приключа с това – каза Буш. – Но някои трябва да бъдат съдени в американските съдилища. Те са хладнокръвни убийци. Те ще убият някого, ако бъдат пуснати на свобода.”

След срещата на върха във Виена Джордж Буш, австрийският

канцлер Волфганг Шусел, чиято страна в момента е председател на ЕС, и шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изразиха на обща пресконференция задоволството си от водените разговори.

От външнополитическите теми са засегнати иранския ядрен въпроси, положението в Ирак и на Балканите. При оценката на проблемите съществуват известни различия в схващанията между ЕС и САЩ, но това не бива да става в дълбочина, заяви австрийският домакин.

По близкоизточния въпрос Шусел заяви, че правителството на Хамас трябва да признае мирния план на международните посредници като единствен начин за осигуряване на мир в района, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Австрийският канцлер определи отношенията ЕС-САЩ като стабилни. Добрите икономически отношения намират израз в стокообмена между САЩ и ЕС - 99 на сто от търговията на държавите от ЕС на стойност два милиарда долара прекосява Атлантика, заяви Шусел. Двете страни са разговаряли и по темата за сигурността на енергийните доставки, както и по  въпроси на околната среда и опазване на климата.

Американският президент изтъкна ролята на Австрия и ЕС в политиката на Балканите, предлагайки подкрепата на Америка. Искаме да помогнем за мирната политика на Балканите, каза Буш.

Буш поиска Иран да не бави решението си по предложението на международната общност за уреждане на кризата около ядрената програма на Техеран. Посочената от Иран дата 22 август е неприемлива за американския президент, даде да се разбере той.

Общата цел на ЕС и САЩ е Техеран да не получи възможност да произвежда атомно оръжие. САЩ имат сериозно намерение за намиране на мирно решение на проблема, подчерта Буш.

На пресконференцията американският президент засегна и енергийната тема. Нелогично е за човек от Тексас, заяви Буш, но аз съветвам да се остави петрола, да се търсят нови енергийни източници, да бъде по-интензивен научният обмен при разработването на нови технологии.

Шефът на Европейската комисия Мануел Барозу начерта възможните стратегии за сътрудничество между ЕС и САЩ: в енергийната област, в опазването на околната среда, във връзка с преговорите в рамките на Световната търговска организация, в областта на интелектуалната собственост, за двупосочна инвестиционна политика без протекционизъм, за облекчаване на визовия режим на гражданите от ЕС, тема, по която се очаква до края на тази година да бъде подписано споразумение, за подкрепа на демокрацията в света.

Преди обяд, още преди началото на срещата на върха ЕС-САЩ, двете страни  подписаха споразумение за по-активно сътрудничество в областта на висшето и професионалното образование. От 2006 до 2013 година ЕС и САЩ ще осигурят за новата трансатлантическа програма 45 милиона евро, което значително надвишава сумата от 2 милиона годишно, отпускана досега.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?