Буш потвърди приоритетния характер на сигурността в Тихоокеанския регион

След като каза пред японския парламент, че предвижда началото на ера на Тихоокеанските държави, в която САЩ ще играят главна роля за защитата на региона от набезите на тероризма, американският президент Джордж Буш отлетя във вторник за Южна Корея, нация, разкъсвана от полемика заради неговата политика към Пхенян.

Буш, който ще остане два дни в Сеул, добави драматичен оттенък към обвиненията срещу Северна Корея, че заплашва Юга с конвенционални сили, струпани на 50 км от северно от южнокорейската столица, и останалия свят с оръжия за масово унищожени.

Пред парламента в Токио Буш разшири тезата си за ос на злото, съставена от Северна Корея, Ирак и Иран и увери японските парламентаристи в ангажимента си да се бори, ако е необходимо, за да защити съюзниците на Вашингтон. Той обеща, че САЩ ще продължават да показват американската мощ и целеустременост в защитата на Филипините, Австралия и Тайланд, както и Южна Корея, и заяви, че е по-ангажиран от всякога със засилване на американското присъствие в региона.

В навечерието на пристигането на Буш в Сеул южнокорейското правителство продължаваше да бъде явно разделено по въпроса за американската позиция към Севера и бъдещето на съюза с Вашингтон, който защитава това динамично общество от Корейската война преди 50 години.

Южнокорейците реагираха на критиките на Буш към Северна Корея с изблици, вариращи от осъждане на американския президент от лявомислещи критици до твърда защита за неговите възгледи от страна на консерваторите.

Цялата гама на емоциите бе разкрита във вторник, когато армейски ветерани развяваха американския флаг и демонстрираха в подкрепа на Буш пред входа на основната военна база на САЩ в страната, докато южнокорейци с леви убеждения организираха протести и горяха американски знамена, приканвайки президента да си ходи у дома.

Полицията разпръсна протеста пред военната база, когато самолетът на Буш пристигна, а 14 демонстранти бяха арестувани.

Американският президент даде да се разбере, че няма да се откаже от своята позиция, която изглежда е в противоречие с лансираната от южнокорейския държавен глава Ким Те Чжун "слънчева политика" на разведряване и помиряване със Северна Корея.

Моята цел, каза Буш пред парламента в Токио е регион, в който демилитаризираните зони и ракетните батареи повече няма да разделят народите с общо наследство и общо бъдеще. Изречението явно визираше единствената демилитаризирана зона в региона - четирикилометровата ивица земя, която разделя Корейския полуостров от подписването на споразумението за спиране на огъня в Корейската война през юли 1953 г. в Панминчжон.

След като се срещна с Ким днес сутринта, Буш както бе запланувано по график, посети американски военен пост южно от границата между двете корейски държави и след това се присъедини към домакина си на новопостроената ЖП гара, която трябва да осигури железопътна връзка между южната и северната част на полуострова за първи път след Корейската война. Северна Корея все още не е започнала да изгражда линията от своята страна на границата.

Докато двамата лидери се приготвяха да разменят възгледи по политиката към Северна Корея повече от 20 000 южнокорейски полицаи, подкрепени от военни части в пълна бойна готовност, патрулираха в Сеул, за да не допуснат повторение на демонстрациите, които на няколко пъти притесниха правителството през последните дни. Ким даде знак за своята антипатия към всяка проява на открит протест, като принуди член от своята управляваща партия да се извини за критиките си към Буш от микрофона на Националното събрание.

Депутатът Сон Сок Чан осъди Буш като "въплъщение на злото" и заяви, че американският президент е заклеймил Северна Корея за част от оста за злото в опит да направи разделението на Корейския полуостров постоянно.

Членовете на консервативната Велика Национална партия, най-широко представената формация в парламента, се втурнаха към подиума, за да попречат на Сон да говори, а после бойкотираха парламентарната работа, след като депутатът се извини за забележките си.

Радикалите са възползваха от широк кръг проблеми и организираха в един парк изложба на това, което те твърдят, че са американски жестокости. Те разпространиха листовки пред офисите на Боинг в Сеул с обвиненията, че Буш иска да накара насила Южна Корея да закупи изтребителите на Ф-15.

"Корейците са дълбоко разтревожени от това, което Буш ще поиска от администрацията на Ким Те Чжун и Северна Корея," гласи комюнике на по-малката Социалистическа партия на Корея. Думите на президента на САЩ за оста на злото, смята партията, са предизвикали шок и антиамерикански настроения.

В другия край на политическия спектър Асоциацията на корейските ветерани направи изявление, с което приветства посещението на Буш. "Вярваме, че това е необходима стъпка за изграждането на мира на Корейския полуостров," посочва Асоциацията.

Буш, който е на обиколка в три азиатски държави, предупреди в Токио, че е готов да води войната срещу тероризма и извън границите на Афганистан. Той каза пред парламента, че САЩ и Япония трябва да работят заедно, за да обезвредят заплахите за мира в Тихоокеанския регион. Двете страни споделят "обща визия за Азиатско-Тихоокеанския регион като зона на приятелски и свободни тихоокеански нации", заяви Буш и потвърди американския ангажимент към регионалната сигурност. "Ние ще възпрем агресия срещу Република Корея," подчерта той.

"Успехът на този регион е особено важен за целия свят и аз съм убеден, че 21-ви век ще бъде векът на Тихоокеанските страни," изтъкна Буш.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?