Бюджетът за 2007 г. ще бъде най-трудният от десет години насам

Бюджетът за 2007 г. ще бъде най-трудният от десет години насам

Бюджетът за 2007 година ще бъде най-трудният след 1997 година, защото крие най-много рискове. Това каза финансовият министър Пламен Орешарски във вторник по време на тържественото честване на Деня на икономиста - 11 юни, във Военния клуб в столицата. Честването под патронажа на Орешарски беше организирано от Съюза на икономистите в България.

Според министъра в бюджета за догодина ще има повече от обичайните за последните години разходни направления, които от своя страна изискват ресурсоспестяващи реформи.

По отношение на приходната част министърът отбеляза, че най-вероятно ще загубим значителен дял от приходите от ДДС. Анализите сочат, че повечето от новите страни членки на ЕС са загубили през първите години от пълноправното си членство 10% от приходите от ДДС, аргументира се той. Това се обяснявало с промените в режима на облагане.

Очаква се усвояемостта на средствата от ЕС да е между 3 и 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), което ще е най-значимият процент като дял от БВП в сравнение с другите страни, заяви още Орешарски. Освен че ще усвоява структурните фондове, България ще продължи да усвоява и средствата по предприсъединителните фондове, обясни министърът.

Според министъра в най-чист вид рискове за бюджета има във вноската, която България трябва да внася в общността и която ще бъде над 620 млн. лв., което е около 1,24% от БВП. Според министъра тези 620 млн. лв. са долният праг, под който не можем да слезем при усвояването на парите от ЕС, защото ще се превърнем от бенефициент в нетен донор на средства в ЕС.

Начинът, по който усвояваме предприсъединителните фондове, не е основание за голям оптимизъм за това дали ще извлечем максимални ползи от еврофондовете, заяви Орешарски.

Министърът обясни още, че тази година се очаква да се увеличат с около 200-300 млн. лв. парите, които, по думите му, осигуряват законово интересите на определени групи граждани и по които няма никаква гъвкавост. Той допълни, че 80-90 млн. лв. ще струва евентуалното увеличаване на парите за майчинство.

Обсъжда се и леко облекчаване на подоходния данък и корпоративното облагане и вероятно на осигурителната тежест през следващата година, каза още Орешарски, като предупреди, че правителството ще трябва да внимава при намаляването на данъците с оглед на рисковете пред разходната част.

През следващата година не може да се поеме риск да се преотстъпват данъци в същите размери, както тази година, заяви министърът и припомни, че осигурителната тежест за бизнеса тази година беше намалена с 6%.

Споделяне

Още от Бизнес