Частна онкологична клиника отвори врати в София

Първата у нас частна онкологична клиника беше разкрита към болница “Сердика“ във вторник. Новата клиника има сключен договор с НЗОК и пациентите няма да плащат за лечението и процедурите, които се покриват от касата.

“Чрез прехвърлянето на лекарственото лечение на онкологичните заболявания от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса се даде възможност лечението на тези болести да се осъществява и в частните лечебни заведения“, заяви директорът на болницата д-р Методи Янков.

Той благодари на институциите, че са спазили законовата равнопоставеност между държавните, общинските и частните лечебни заведения. “Заемаме се с тази задача изключително амбициозно. Екипът на новата клиника е висококвалифициран, с дългогодишен професионален опит и е добре познат сред онколозите у нас”, заяви той.

В момента държавните болници и общинските онкологични центрове се оплакват, че методиката и пътеките, от които се издържат са недофинансирани и стартирането на новата частна структура е изненадващо.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментира, че преди около година предупредил ръководството на болницата, че откриването на онкологично звено в частна болница е лудост, но сега отдава ентусиазма на желанието да помагат на хората и да практикуват професията.

Д-р Красимир Койнов, началник на отделението по медицинска онкология, съобщи, че капацитетът на звеното е 250 души месечно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?