Чехи ще модернизират газохранилището в Чирен

Чехи ще модернизират газохранилището в Чирен

Чешката петролна и газова група “Моравске нафтове доли“ (MND) подписа в сряда в София споразумение за модернизация на подземното газово хранилище в Чирен, съобщи говорителят на MND Дан Пловажко пред чешката агенция ЧТК. Стойността на проекта, парафиран с “Булгартрансгаз“, е десетки милиони чешки крони.

Представителят на чешката компания посочва, че MND е спечелила международен търг, в който са участвали и компании от Германия, Русия и Франция.

Процедурата е била обявена от “Булгартрансгаз“ преди няколко месеца и предметът ѝ е за избор на консултант за изготвяне на технически проект за разширението на газохранилището в Чирен, уточни пред Mediapool Галя Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, собственик на "Булгартрансгаз".

Сега чешката компания трябва да разработи и да предложи варианти за разширението на "Чирен", което се оценява на 250 млн. евро. Проектът бе предложен от българската страна за финансиране от европейския план за възстановяване на икономиката, но не бе одобрен.

Очакванията са подписаният договор да е първата стъпка за по-нататъшното сътрудничеството между двете компании, пише ЧТК.

MND груп е най-голямата компания в Чехия за добив на петрол и газ. Тя е оператор на 21 находища и произвежда около 6 хил. барела петрол дневно.

Чехите в момента разработват и находище в Пакистан, които дневни обеми за производство на газ достигат 10 млн. куб. м. Те притежават и лицензи в Йемен, Германия, Русия и Румъния.

“България е друга европейска страна, където MND смята да развива дейност. Ние виждаме големи възможности за сътрудничество в хранилища за природен газ“, посочва предсадетелят на съвета на директорите на компанията Мирослав Жестрабик.

“Също така ние вече предпирехме първи разговори относно възможността да инвестираме не само в България, но и в други страни“, допълни той.

Намеренията на групата са да увеличи собствения добив на нефт и газ в следващите пет години.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?