Черногорецът Светозар Марович оглави Сърбия и Черна гора

Парламентът на Сърбия и Черна гора избра в петък Светозар Марович за първи президент и премиер нановото държавно обединение с гласовете на 46 депутати отквотата на Република Сърбия и 19 депутати от квотата на Република Черна гора. Общо гласуваха 65 депутати от 126-членния състав на парламента.

Според Конституционната харта на Сърбия и Черна гора постът на президент и премиер се съвместяват.

Светозар Марович бе предложен от управляващата в Подгорица коалиция Демократическа партия на социалистите /ДПС/ и Социалдемократическа партия на Черна гора и подкрепен от управляващата в Белград коалиция ДОС.

Марович ще представи през стази седмица новия състав на петчленния състав на Министерския съвет на Сърбия и Черна гора.

Според Конституционната харта на Сърбия и Черна гора едната република има право да излъчи кандидати за премиер и двама министри. Останалите трима кандидати за министри се излъчват от другата република. В най-висшия закон на Сърбия и Черна гора изрично се посочва, че министърът на отбраната и министърът на външните работи трябва да бъдат от различни републики.

Освен министерства на отбраната и външните работи в Министерския съвет на Сърбия и Черна гора има ведомства за вътрешно-икономически връзки, външно-икономически връзки и човешките и малцинствените права.

Според досегашния министър на вътрешните работи и кандидат на ДОС за министър на отбраната Зоран Живкович е постигнато споразумение, той и Горан Свиланович да бъдат министри, съответно на отбраната и на външните работи.

Белград смята за особено важен поста на министър на отбраната, тъй като Сърбия ще финансира 95% от разходите за общата армия на новата държавна общност Сърбия и Черна гора.

Светозар Марович е роден през 1955 година в Котор. Юрист по образование, Марович започнал кариерата си като юридически съветник в местните органи на властта в Будва, където живее и сега със съпругата си Джина и двете си деца.

Бил е депутат в парламентите на Черна гора и Югославия.

Марович владее английски, руски и италиански език.

В интервю за АФП преди месец Марович призова Европа да се ангажира още повече на страната на Белград и Подгорица, за да се ликвидира национализмът, който разруши бивша Югославия и, според него, все още представлява заплаха за този район на Балканите.

В интервюто Марович даде да се разбере, че той ще скъса с националистическата политика на Воислав Кощуница - последният президент на бивша Югославия, както и че е за "ясно подобряване" на връзките с Международния трибунал, с които Кощуница се примиряваше с неособена охота.

Марович, който пред АФП се обявява за реформи в армията, казва също, че тя трябва да бъде контролирана от гражданския сектор и трябва да докаже, че не защитава нито едно лице, обвинено от Международния трибунал, каза Марович.

Споделяне

Още от Балкани