Черноморски общини обмислят обща позиция за "Бургас - Александруполис"

Кметовете на всички общини в Бургаска област се събират на 4 юни, за да подготвят обща позиция по въпроса за изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис, в която да залегнат интересите и мнението на хората от южното черноморско крайбрежие. Срещата се инициира от кмета на Бургас Димитър Николов, който е поканил колегите си от черноморските общини.

Събитието е два дни преди насроченото от Международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн“, която ще изгражда тръбата, обществено обсъждане на проекта.

Според Николов консенсусната позиция на общините по темата за петролопровода би имала много по-голяма тежест.

На провелия се преди дни местен референдум в Поморие за строежа на тръбата 99% от участвалите над половината от всички граждани гласуваха против тръбопровода. От "Транс Болкан Пайплайн" обаче твърдят, че съоръжението няма да минава през поморийската община и ще отговаря на всички екоизисквания.

"Проектът за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис все още може да бъде спрян. Не бива гражданите да се заблуждават, че всичко вече е решено и подписано”. Това каза лидерът на СДС Мартин Димитров при откриването на кампанията на Синята коалиция в Бургас, цитиран от Бургас.инфо. За изграждането на тръбата има междуправителствено споразумение на Русия, Гърция и България.

Димитров уточни, че спирането на осъществяването на този и други неизгодни за България проекти като “Южен поток” и АЕЦ “Белене”, е част от предизборната програма на Синята коалицията и ще бъде част от програмата на следващото дясно правителство. Това са проекти, чиято икономическа изгода за България е спорна, каза още Мартин Димитров.

“За първи път проектът "Бургас - Александруполис" беше задвижен при управлението на Иван Костов, тогава бяха определени параметрите и вариантите, така че да бъдат изгодни за България. Руското правителство не ги прие и промени условията. Така правителството на БСП и ДПС предаде интересите на България. Ще изискаме в максимална степен да бъдат спазени всички законови разпоредби този проект да не се случи”, каза кандидатът за депутат за Европейския парламент от дясното обединение Светослав Малинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?