Чешката авиокомпания CSA спира полетите до София

Чешката национална авиокомпания "Ческе аеролиние" прекратява полетите от Прага до София от днес, предаде БНР.

Мярката е част от плана за преструктуриране на авиокомпанията. Полетите по дестинацията от седмици фигурират в резервационната система на "България Ер”.

След поредица от протести на пилотите и опити за оздравяване, авиокомпанията пристъпи към закриване на стотина линии. Напълно се прекратяват полетите до София, Атина, Скопие, Тбилиси, Хелзинки и др.

Наполовина са намалени полетите до Барселона и Мадрид. Ограниченията засягат и Амстердам, Дюселдорф и Рига. За сметка на това се увеличават полетите до Русия и някои от бившите съветски републики.

Намерението е CSA да се превърне в мост между източните и западните дестинации. Обновяват се полетите до Венеция, пуска се връзка и до Женева.

Вече четири години "Ческе аеролиние” отчита загуби, включително и под натиска на конкуренцията от страна на нискотарифните авиокомпании. Миналата година броят на обслужените пасажери е спаднал с над 7% на 4.25 милиона. През декември мениджмънтът обяви, че ще съкрати 100 от всички 300 пилоти. Пристъпи се и към намаляване на флотилията с 11 самолета.

Към февруари 2012 г. авиокомпанията използва 24 ербъса и боинги с една пътека плюс седем "АТР-42". От януари заработи нова услуга – наемане на автомобили в рамките на 60 дестинации.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?