Чешкият премиер отложи връчването на оставката на кабинета си

Бохуслав Соботка

Чешкият премиер Бохуслав Соботка няма да връчи оставката на кабинета си на президента в четвъртък, но намерението му да подаде оставка остава в сила, заяви правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Соботка ще информира президента Милош Земан за ситуацията в управляващата коалиция и ще определи нова дата, на която ще връчи официално оставката, най-вероятно след завръщането на държавния глава от Китай през втората половина на май, заяви говорителят Мартин Айрер.

Партиите от управляващата коалиция вчера търсеха начин как да избегнат предсрочни избори и да доведат страната до насрочения през октомври редовен вот след шокиращото изявление на Соботка, че се оттегля след конфликт с финансовия министър, милиардера Андрей Бабиш, подозиран в данъчни измами и други нарушения.

Очаква се чешкият премиер да се срещне с президента още днес, за да му предаде документи за произхода на милиардите на Бабиш, срещу когото са повдигнати обвинения в укриване на данъци.

Мартин Айрер отбеляза, че Бохуслав Соботка иска запазване на сегашната правителствена коалиция, състояща се от неговите социалдемократи, християндемократите и десноцентристкото политическо движение АНО ("Действие на недоволните граждани"), оглавявано от Бабиш. Според премиера кабинетът може да продължи работа до редовните парламентарни избори през октомври, но без финансовия министър.

Самият Бабиш, който е и вицепремиер, категорично отхвърля обвиненията срещу него, като ги нарича политическа провокация на социалдемократите, които губят подкрепа сред електората преди изборите. Движението АНО отказва да разглежда варианти за участие в правителствена коалиция, ако в кабинета няма място за неговия лидер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?