Четири американски щата одобриха легализирането на марихуаната за лични цели

Четири американски щата одобриха легализирането на марихуаната за лични цели

Жителите на американските щати Ню Джърси, Аризона, Монтана и Южна Дакота одобриха на референдуми, свикани едновременно с президентските избори, легализирането на марихуаната за лична употреба, предаде Ройтерс.

Гласоподавателите в щатите Мисисипи и Южна Дакота одобриха употребата на марихуаната за медицински цели.

В Орегон гласоподавателите одобриха употребата на псилоцибина, който е психоактивна съставка на т.нар. "магически гъби", за терапевтична употреба от пълнолетни.

Гласоподавателите във Флорида одобриха на референдум промяна на щатската конституция, за да може минималната работна заплата в щата да се увеличи до 15 долара на час до 30 септември 2026 г. Сега тя е 8,56 долара.

В щата Колорадо отхвърлиха на референдум предложение за забрана на абортите.

Жителите на Луизиана одобриха поправка, съгласно която щатската конституция не защитава правото на аборт и финансирането на абортите.

На референдум в щата Калифорния гласоподавателите одобриха предоставянето на право на глас на хора с условни присъди. Промяната засяга около 50 хиляди души в щата.

Жителите на щата Мисисипи одобриха на 3 ноември новото щатско знаме, на което е изобразена магнолия, оградена от звезди, предаде Асошиейтед прес. От знамето са премахнати символите на Конфедерацията. В части от щата вчера вече се вееше новото знаме.

Щатът Роуд Айлънд вече ще се нарича само Роуд Айлънд, след като на референдум гласоподавателите одобриха премахването на думите "и плантациите в Провидънс" от досегашното му официално наименование.

Споделяне

Още от Свят