Четири държави от “Набуко“ удължиха изключението на достъпа на трети страни

Националните регулатори на Австрия, Унгария, Румъния и България потвърдиха с решение удължаването на съществуващото 50% изключение от европейското законодателство за достъп на трети страни до капацитет от тръбопровода “Набуко”, съобщиха във вторник от проектната компания “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“. Удължаването на т.нар. дерогация е в синхрон с графика за добив на газ от находището “Шах Дениз”, чийто разработващ консорциум трябва да каже до края на юни дали избира “Набуко“ или Трансадриатическия газопровод за трасе на доставките си на природен газ в Европа от 2019 г.

 

Четирите национални регулатора потвърдиха със същото решение своята подкрепа за нормативната и регулаторната рамка на “Набуко”, дадена вече в Междуправителственото споразумение, Споразумението за подкрепа на проекта и Изключението от евроизискванията.

 

Изключението от правилото, гарантиращо достъп до 100% от капацитета на тръбопровода за компании, които не са директно ангажирани в проекта, се дава само на големи международни проекти, припомнят от “Набуко“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес