Четири са огнищата на птичи грип у нас

Четири са огнищата на птичи грип у нас

Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (грип) са констатирани към момента на територията на страната - в областите Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици в с. Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо осем хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището. Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница.

В сливенското с. Глушник, както и в хасковското с. Узунджово, инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство.

Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в три километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата. Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна, посочват още от БАБХ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?