Четирима са арестувани при акция срещу фалшиви ваксинационни сертификати

Схемата е започвала от Велико Търново. Документи са издавани от медицински център в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Четирима души са били арестувани при акция срещу издаването на фалшиви сертификати за имунизация срещу коронавирус. Това съобщи говорителят на районната прокуратура в Търново Тотко Тотев, цитиран от БТА. Засега не са им повдигнати обвинения, но вероятно ще бъдат привлечени към отговорност за съставяне на документ с невярно съдържание.

По-рано се разбра, че МВР провежда операция срещу издаването на фалшиви сертификати, а действия се извършват и в Кюстендил, като подозренията са, че схемата тръгва от Търново.

Според информация на Mediapool акцията е започнала, след като полицията е установила, че за няколко ваксинирани в медицински център в Кюстендил липсват задължителните декларации за съгласие, които се попълват преди всяка доза.

По информация на БНР разследването е започнало на 13 октомври. Тогава е получена информация, че човек от Търново предлага фалшиви сертификати срещу 500 лв. Установено е, че са издадени поне пет документа, като двама души вече са напуснали страната.

Това е втората подобна операция в рамките на няколко дни. В четвъртък се разбра, че обвинение за издаване на фалшиви сертификати е повдигнато на фелдшер от Ябланица.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?