Четирима задържани за смъртта на 15 деца в руската република Карелия

Четирима задържани за смъртта на 15 деца в руската република Карелия
Четирима души са задържани за трагедията на Сямозеро в руската република Карелия, при която според последни данни са загинали 15 деца, съобщи ТАСС. 
 
Към момента са задържани четирима заподозрени - директорът на парк-хотел Сямозеро Елена Решетова, заместникът ѝ Вадим Виноградов и инструкторите Регина Иванова и Людмила Василиева, посочи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин. 
 
По думите му за следствието и сега е очевидно, че инструкторите, придружаващи децата в похода, носят отговорност за тяхната безопасност. Той припомни, че още на 17 юни министерството на извънредните ситуации е предупредило за проливни дъждове, бури и силни пориви на вятъра в повечето райони на Карелия. Разследването трябва да установи дали инструкторите и техните ръководители са разполагали с тази информация и защо, преди да започнат плаването, не са оценили скоростта на вятъра и другите метеорологични условия. 
 
Сред загиналите в инцидента няма възрастни. Жертвите са родени между 2002 и 2004 година. 
 
По предварителни данни бедствието е сполетяло децата от местния оздравителен лагер "Парк хотел Сямозеро", докато са плавали из езерото с три лодки. В тях са се намирали 47 деца и четирима инструктори. В бурята лодките са се преобърнали и са потънали. 
 
Властите са решили след трагедията всички деца, останали в лагера, да бъдат преместени в град Петрозаводск и да бъдат настанени в район, до който медиите няма да имат достъп.
 
Днес в Карелия е обявен ден на траур за загиналите.
Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?